O saptamana de distractie si filme bune in cadrul celei de a XXIII-a editii a Zilelor orasului Stei
Stiri Bihor

O saptamana de distractie si filme bune in cadrul celei de a XXIII-a editii a Zilelor orasului Stei

Intre 20 si 26 august 2018 se va desfasura, la Stei, a XXIII-a editie a Zilelor orasului Stei. Primaria invita steienii si nu numai, ca pe parcursul acestor zilei, sa ia parte la competiții sportive, concerte, parade populare, proiecții de filme și multe alte surprize.

Evenimentul este organizat de Primăria și Consiliul Local Ștei, Casa de Cultură ”Miron Pompiliu” și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor.

Steienii vor avea la dispozitie o intreaga saptamana pentru a se bucura de activitatile desfasurate in urbea lor. De la competitii sportive de fotbal si volei, la concursuri de pescuit si canine, expozitie de costume populare, spectacole si o caravana a filmului romanesc, toate dedicate Centenarului Unirii și tuturor eroilor neamului nostru care au participat la procesul de făurire al Statului Național Unitar Român.

Vreme de trei zile, în perioada 21 – 23 august, la Casa de Cultură “Miron Pompiliu” se va desfasura Caravana filmului românesc – Capodopere ale cinematografiei naţionale

Copiii, care sunt bucuria noastră cotidiană, se vor bucura, alături de părinţi şi bunici, de seara de deschidere a caravanei: pe 21 august, la ora 19, îi aşteaptă pe toţi Maria Mirabela. Mii de copii s-au bucurat de-a lungul timpului de povestea fantastică a celor două fetiţe, încredinţată de premiatul de la Cannes, regizorul Ion Popescu-Gopo, actorilor, dar şi personajelor animate. Acestea prind viaţă prin vocile unor mari actori români: Gilda Manolescu (Maria), Medeea Marinescu (Mirabela), Ion Popescu Gopo (Moş Timp), Anda Călugăreanu (Oachi), Alexandrina Halic (Omide), Dem Rădulescu (Regele Omizilor).

Dacă au ratat cumva prima seară, copiii şi familiile lor pot recupera pierderea, în a doua seară de proiecţii ale Capodoperelor cinematografiei naţionale. Fiindcă îi aşteaptă Nică a Petrei şi aventurile lui din Amintiri din copilărie. Peste cinci milioane şi jumătate de spectatori au văzut filmul semnat de o maestră a genului, regizoarea Elisabeta Bostan, căci această adaptare cinematografică a capodoperei lui Ion Creangă este plină de savoarea vieţii la ţară, aşa cum au cunoscut-o copiii, pe vremea când nu existau tabletele.

Încheiem “descinderea” noastră cinematografică, aducând-o în scenă (vorba vine, că-i doar pe ecran!) pe Draga Olteanu Matei, imbatabila interpretă a nemuritoarei Cucoana Chiriţa. Actriţa şi-a dorit atât de mult rolul, încât a scris şi scenariul, fiindcă ştia bine că poate da viaţă acestei moşierese inculte, dar cu pretenţii, descrise necruţător de Vasile Alecsandri, în nu mai puţin de patru piese. Vă mai amintiţi de “furculision”? Cucoanei Chiriţa îi aparţine celebrul franţuzism autohton! Veţi râde cu hohote, auzind şi restul expresiilor acestei amazoane de Bârzoieni.

Program Caravana filmului românesc – Capodopere ale cinematografiei naţionale – Ştei, Casa de cultură “Miron Pompiliu”, 21 – 23 august 2018

Marţi, 21 august, ora 19.00: MARIA MIRABELA
Scenariul şi regia: Ion Popescu Gopo
Cu: Gilda Manolescu, Medeea Marinescu şi (voci): Anda Călugăreanu, Mihai Constantinescu, Alexandrina Halic, Dem Rădulescu

Miercuri, 22 august, 19.00: AMINTIRI DIN COPILĂRIE
Scenariul şi regia: Elisabeta Bostan
Cu: Ştefan Ciobotăraşu, Ion Bocancea, Corina Constantinescu, Emanoil Petruţ, Nicolae Veniaş, Mircea Constantinescu, Costache Sava, Eliza Petrăchescu

Joi, 23 august, ora 19.00: CUCOANA CHIRIŢA
Regia: Mircea Drăgan
Scenariul: Draga Olteanu Matei
Cu: Draga Olteanu Matei, Jean Constantin, Dem Radulescu, Iurie Darie, Cezara Dafinescu, Rodica Popescu Bitănescu