O noua intalnire in cadrul programului „Scoala Parintilor” la DAS Oradea
Stiri Oradea

O noua intalnire in cadrul programului „Scoala Parintilor” la DAS Oradea

chilipirul-zilei.ro/
La sediul Direcţiei de Asistenţă Socială Oradea a avut loc întâlnirea lunară din cadrul programului “Şcoala părinţilor”, program dezvoltat de către instituţia noastră şi susţinut de către un specialist în domeniul de interes al părinţilor. De această dată tema a fost „Adaptarea copiilor la creşă”, temă abordată de către dna psiholog Ioana Câmpan şi dna Mihaela Banyai, psiholog şi coordonator al Creşei nr.8, „Căsuţa piticilor”.

 În deschidere, dna Adina Ciucioiu, şef Serviciul Programe Sociale -coordonatorul creşelor din Oradea a precizat:” Salutăm şi ne bucurăm de prezenţa dumneavoastră în număr aşa de mare, vă mulţumim pentru încrederea acordată, apelând la serviciile acordate în creşă şi vă asigurăm că vom face tot ce ne stă în puteri pentru a le oferi copiilor dumneavoastră cele mai bune servicii de îngrijire şi educaţie, pentru o dezvoltare armonioasă şi sănătoasă a acestora, atât din punct de vedere fizic cât şi emoţional. Totodată prin programul Şcoala părinţilor ne dorim să venim în sprijinul dumneavoastră cu sfaturi şi soluţii oferite de specialişti în domeniul creşterii şi educaţiei copiilor.”

           Programul se adresează în special părinţilor care au copii cu vârste între 10 luni şi 4 ani şi care frecventează creşa, dar şi părinţilor care vor să înteleagă mai bine nevoile copiilor mici şi rolul fundamental al comunicării dintre copii şi părinţi.

Obiectivul principal al acestui program este prezentarea principiilor cheie care îi vor ajuta pe părinţi să înteleagă mai bine nevoile copiilor şi să dezvolte o relaţie de ataşament sigur cu copiii lor, relaţie care stă la baza dezvoltării la copii a empatiei, stimei de sine, a abilităţii de gestionare a emotiilor, a bunătăţii şi blândeţii.  

decathlon.ro

Procesul de adaptare a copiilor la creşă este diferit de la copil la copil, poate fi unul mai greoi sau unul mai uşor, necesită un timp mai îndelungat sau mai scurt, copiii trecând de la faza de negare la cea de frustrare, de înţelegere, ca în final să ajungă la acceptarea creşei.

 În cadrul întâlnirii părinţii au aflat despre importanţa ataşamentului  dezvoltat în relaţie cu mama, a influenţelor acestuia în acest proces de adaptare, proces care face parte din dezvoltarea copiilor, integrarea în creşă, fiind prima experienţă de separare a copiilor, de exersare a independenţei,  modalitate de dezvoltare a încrederii  în alţii şi în sine.