O nou ediție a Festivalului „HolnapUtán”, între 1 și 5 mai 2019, la Teatrul Szigligeti din Oradea
Cultura

O nou ediție a Festivalului „HolnapUtán”, între 1 și 5 mai 2019, la Teatrul Szigligeti din Oradea

La a șaptea ediție a Festivalului „HolnapUtán”, între 1 și 5 mai 2019, vă așteptăm la 12 spectacole prezentate de 8 trupe din 3 țări. În cele cinci zile de evenimente, veți putea urmări producțiile celor mai importante ateliere teatrale din regiune, montate de artiști tineri. Festivalul își propune să ofere o posibilitate debutanților talentați să-și prezinte lucrările pe scenă.

La a 7-a ediție a Festivalului „HolnapUtán”, vor participa trupe de renume din lumea teatrului maghiar precum Teatrul Örkény de la Budapesta sau Teatrul Kosztolányi Dezső din Subotica, Serbia, cunoscut pentru spectacolele sale inedite. Totodată, punem accent pe implicarea unor trupe independente, așadar, în programul nostru apare spectacolul celor de la Waitingroom Project Cluj-Napoca, dar și o coproducție a Teatrului K2 de la Budapesta și a Teatrul Național din Miskolc. Conform obiectivelor propuse încă de la lansarea festivalului, oferta de spectacole este completată de producțiile universităților de artă teatrală cu limba de predare maghiară din regiune. În acest an, îi vom avea alături pe studenții Universității de Artă Teatrală și Cinematografică de la Budapesta, ai Universității de Artă Târgu-Mureș, respectiv pe cei ai Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Spectacole în Sala Mare

Seria spectacolelor în Sala Mare începe cu producția „Deșteptarea primăverii” a Teatrului de Nord Satu Mare, trupa Harag György, în 2 mai începând cu ora 20. Spectacolul de teatru fizic regizat de Csaba Györfi prezintă modul în care personajele, în căutarea propriei fericiri, se lovesc de pereții unui sistem stricat în care reguli și norme stricte pun piedici în fața dorinței de a învăța, de a realiza ceva, având ca rezultat oprirea dezvoltării și stricarea relațiilor cu corpul și cu sexualitatea. Spectacolul va avea loc pe scena mare în format studio.

Teatrul Örkény de la Budapesta vine pentru prima dată în orașul nostru, și ne aduce spectacolul de anvergură intitulat „Secondhand” la care participă aproape întreaga trupă. În cadrul spectacolului inspirat din romanul documentar al Svetlanei Alexievici, autoare distinsă cu Premiul Nobel pentru Literatură, urcă pe scenă adevărate vedete ale teatrului maghiar.

Tot în premieră, vom avea alături de noi o trupă din Serbia, regiunea Voivodina: sâmbătă, 4 mai, de la ora 19, Teatrul Kosztolányi Dezső din Subotica ne aduce spectacolul „Norul din pantaloni”, după o poezie de Vladimir Maiakovski. Piesa montată pe scenă de regizorul sârb de renume internațional Kokan Mladenovic analizează efectele revoluției, dar și fenomenele sociale legate de aceasta. Spectacol interpretat în maghiară, sârbă și rusă, cu supratitrare în română, maghiară și engleză

În ultima zi a festivalului vă așteptăm la spectacolul „Eclecticon 2048”, o coproducție a Teatrului K2 de la Budapesta și a Teatrul Național din Miskolc, în format studio pe scenă mare.

Spectacole la Studio

Baza programului Festivalului „HolnapUtán” o constituie spectacolele studenților la specializările de artă teatrală din regiune. Așadar, în 1 și 2 mai, în deschiderea festivalului, vă invităm la spectacolul studenților în anul 5 ai Universității de Artă Teatrală și Cinematografică de la Budapesta, care ne aduc o adaptare după Cehov, „Livada de vișini” (regia: Sándor Zsótér ), un spectacol de improvizații regizat de Péter Kárpáti, respectiv o producție bazată pe o piesă contemporană maghiară, intitulată „Strada Nyíregyháza”.

În a treia zi de festival, în 3 mai, de la ora 17, se joacă monodrama Teatrul Kosztolányi Dezső din Subotica, „Carton și conopidă”, urmată, la ora 18, de spectacolul studentei Universității de Arte Târgu-Mureș, Viktória Renczés, intitulat „Hateha”. În cadrul secției dedicate universităților, în 4 mai, de la ora 17, studenții în anul trei ai Institutului Maghiar de Teatru al UBB ne aduc spectacolul „De veghe în lanul de secară”, iar în 5 mai, de la ora 15, invităm publicul la spectacolul de dans „Ritualul primăverii”, tot în interpretarea studenților UBB.

Seria spectacolelor-studio se încheie cu o producție scrisă și regizată de Tamás Lovassy Cseh, „România 100”. Spectacolul trupei independente Waitingroom Project analizează relațiile româno-maghiare, dar și fenomenele sociale specific ardelenești. Se împletesc istoriile responsabilităților comune și individuale, în timp ce putem urmări două familii – și nu numai –  de-a lungul drumului plin de scandaluri publice, de crize din viața privată a personajelor și de tragedia lipsei de înțelegere între oameni. Adulți și copii, români și maghiari, bărbați și femei, civili și politicieni trăiesc în acest peisaj fictiv, dar totodată foarte familiar, în timp ce pentru unii dintre ei devine tot mai clar că pe plaiurile natale nu se mai poate trăi. Iar printre amintiri revine mereu un câmp de narcise văzut mai devreme. Spectacol supratitrat în limba română.

Bilete și abonamente

Programul integral al Festivalului „HolnapUtán”, ajuns în acest an la a șaptea ediție, este disponibil pe site-ul Teatrului Szigligeti (www.holnaputan.szigligeti.ro, www.szigligeti.ro ), respectiv pe paginile noastre de Facebook. Programul festivalului va fi, în curând, accesibil de pe smartphone, prin aplicația FestivApp.

Biletele sunt deja disponibile la casieria Teatrului Szigligeti, sau online, pe pagina www.biletmaster.ro. Totodată, organizatorii oferă publicului un abonament la prețul de 60 de lei, valabil pentru patru spectacole la liberă alegere.

Festivalul este sprijinit de Consiliul Județean Bihor, respectiv Asociația Szigligeti Tanoda.