Muzeul Orasului Oradea va fuziona cu Muzeul Tarii Crisurilor
Stiri Oradea

Muzeul Orasului Oradea va fuziona cu Muzeul Tarii Crisurilor

noriel.ro

Ieri, 27 aprilie, a fost încheiat un protocol de colaborare între Consiliul Județean Bihor și Primăriei Oradea în scopul reorganizării activității muzeale de interes județean și municipal în cadrul unei singure entități juridice începând cu 1 iulie 2021. Noua structură muzeală va funcționa în subordinea Consiliului Județean Bihor, cu sprijinul Primăriei, iar sediul va fi în actualul sediu al Muzeului Țării Crișurilor.

Fuziunea celor două instituții va duce la o strategie culturală unică, la reducerea cheltuielilor de funcționare (ca efect al fuzionării serviciilor suport) la creșterea fondurilor alocate dotărilor în spațiile muzeale prin economiile realizate din activitățile reorganizate. De asemenea, vor fi folosiți cei mai buni experți locali pentru amenajarea noilor spații și va fi creat un card de turism unic pentru intrarea în muzee.

Am convenit trei etape în perioada următoare pe care noua structură muzeală să fie obligată să le respecte. Prima etapă este ca până la finalul acestui an să fie finalizate lucrările la etajul II în clădirea Muzeului Țării Crișurilor și să deschidem secțiile de la acest etaj, de Artă și Istorie Contemporană. O a doua etapă care se va derula până în primăvara anului viitor, 20 aprilie, este finalizarea lucrărilor la etajul III din Muzeul Țării Crișurilor și deschiderea secției de Etnografie, astfel întreaga locație va fi operațională. Tot până atunci va avea loc deschiderea Muzeului Francmasoneriei. A treia etapă, foarte importantă și unul dintre scopurile acestei fuziuni, este finalizarea amenajării sălilor în Palatul Princiar din Cetatea Oradea și marcarea Meridianului 0. Ne propunem ca aceste operațiuni de reorganizare a celor două structuri să se desfășoare în următoarele două luni ”, a declarat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.

decathlon.ro

Toate spațiile din Cetatea Oradea sunt în prezent administrate de Muzeul Orașului Oradea. Prin această fuziune vor fi transferate Muzeului Țării Crișurilor spre folosință doar spațiile muzeale din Cetate. Restul spațiilor vor trece înapoi la Direcția Patrimoniu din Primăria Oradea”, a declarat Florin Birta, primarul Municipiului Oradea, în conferința de presă.  

Consiliul Județean Bihor va asigura subvențiile necesare bunei funcționări a entității muzeale reorganizate, din fonduri proprii și din transferurile primite de la Municipiului Oradea