Vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Călin Gal, și managerul Muzeului Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, Gabriel Moisa, au susținut o conferință de presă în care au prezentat activitatea instituției de cultură în anul 2023. Conferința a avut loc la sediul Complexului Muzeal din strada Armatei Române, nr. 1/A.
Anul 2023 a fost marcat de o creștere semnificativă a numărului de vizitatori la Muzeul Ţării Crişurilor (MŢC) din Oradea, cu peste 160.000 de persoane care au trecut pragul instituției. Acest număr reprezintă o triplare față de anul 2019, când 57.047 de persoane au vizitat muzeul, și o creștere semnificativă față de anul 2022, când numărul de vizitatori a fost de 106.517.
„Activitatea de la Muzeu a crescut semnificativ datorită evenimentelor și finalizării proiectelor pe fonduri europene, astfel că sunt deschise toate secțiile. Balanța de venituri s-a schimbat radical, crescând în bugetul total componenta de venituri proprii și micșorându-se subvențiile. Dacă în 2019, subvenția Consiliului Județean Bihor reprezenta 90% din bugetul total al Muzeului, în 2023 contribuția Consiliului a scăzut la 50%”, a precizat Călin Gal, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor.
În 2019, bugetul Muzeului a fost de 12,3 milioane lei, din care subvenția acordată de Consiliului Județean Bihor a constituit 11,1 milioane lei, în timp ce veniturile proprii au fost de 333.593 lei.
În anul 2023, bugetul instituției de cultură a crescut la 19,5 milioane lei. Din această sumă, doar 9,9 milioane lei au provenit de la Consiliul Județean, iar veniturile proprii au crescut de aproape 7 ori, la 2,2 milioane lei.
Veniturile proprii obținute din vânzarea de bilete au înregistrat o creștere semnificativă, de la 113.560 lei în 2019, la 1,5 milioane de lei în 2023.
Muzeul Ţării Crişurilor a găzduit numeroase evenimente culturale și educaționale pe tot parcursul anului 2023, inclusiv concerte, conferințe, lansări de carte și ateliere educaționale pentru copii și adolescenți. Proiectul de amploare „Tipografia de idei” a atras un număr considerabil de participanți, cu peste 25.000 de vizitatori numai în cadrul acestuia.
De asemenea, instituția se pregătește să demareze proiecte ambițioase în viitorul apropiat, inclusiv crearea unui tur digital al complexului muzeal, care va permite vizitatorilor să exploreze secțiile componente de oriunde din lume. De asemenea, se vor desfășura proiecte de cartografiere a siturilor arheologice și a peșterilor din Bihor, finanțate din fonduri europene.
Ne găsiți și pe Google News