Mircea Malan: Atragerea de fonduri europene este cheia dezvoltarii Oradiei
Stiri Oradea

Mircea Malan: Atragerea de fonduri europene este cheia dezvoltarii Oradiei

Directorul executiv al Directiei Management Proiecte cu Finantare Internationala (DMPFI) din cadrul Primariei Oradea, dl. Marius Mos a prezentat azi, 2 februarie 2018, raportul de activitate pe anul 2017 a directiei pe care o conduce.

La conferinta de presa a fost prezent viceprimarul Mircea Malan, dar si alti doi reprezentanti ai DMPFI: Mihaela Neag si Ioan Serac.

Este deja o evidenta faptul ca Oradea parcurge in ultimii ani o perioada de dezvoltare accelerata, iar printre cauzele acestei realitati se numara faptul ca administratia locala a inteles ca atragerea de fonduri europene este esentiala pentru dezvoltarea orasului“, a spus viceprimarul Mircea Malan in deschiderea conferintei de presa.

Directorul DMPFI Marius Mos a completat: “Pentru noi, anul acesta este unul mai special pentru ca implinim 10 ani de la infiintare. Am incercat sa facem lucrurile din ce in ce mai bine si speram ca experienta din acesti 10 ani sa aduca un plus de valoare pentru ceea ce vom face de aici inainte. Fiecare proiect a insemnat pentru noi multa munca, mult efort, studiu si in cele din urma multe satisfactii. As vrea sa multumesc colegilor, atat celor de acum, cat si celor care nu mai fac parte din structura noastra, dar si conducerii Primariei Oradea si tuturor acelora cu care am colaborat“.

In continuare, acesta a prezentat proiectele finalizate in anul 2017, valoarea totala a acestora ridicandu-se la suma totala de 41.142.528 lei. Aceste proiecte au vizat pe de o parte valorificarea energiei geotermale, iar pe de alta parte imbunatatirea serviciilor oferite cetatenilor prin reabilitarea retelelor si a punctelor termice.

In ceea ce priveste cele 6 proiecte aflate in implementare, valoarea acestora se ridica la 205.961.628 lei si au ca obiective: reabilitarea sistemului de termoficare urbana (etapa II), acesta fiind şi cel mai important proiect, restaurarea Casei Darvas – La Roche, restaurarea Muzeului Francmasoneriei din Oradea, responsabilizarea energetica a localitatilor prin dezvoltarea de orase circulabile pentru pietoni (City Walk), descongestionarea traficului si imbunatatirea mobilitatii populatiei pe coridorul Oradea – Biharkeresztes si automatizarea punctelor termice.

Viceprimarul Mircea Malan a vorbit despre modul de lucru al Directiei Management Proiecte pe care o coordoneaza: “Am incercat si am si reusit sa depunem proiecte pe toate axele de finantare avute la dispozitie. Vom depune in continuare mai multe proiecte decat cele cu care vom ramane eligibile, pentru ca ne dorim sa atragem cat mai multe finatari nerambursabile pentru oras, fie din fonduri europene, fie din fonduri guvernamentale“.

Proiecte depuse spre finantare

Pe finalul anului 2017 au fost elaborate si depuse spre finantare mai multe proiecte care urmaresc cresterea eficientei energetice pentru mai multe cladiri care deservesc orasul Oradea: Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Oradea, Spitalul Clinic Municipal Dr. Gavril Curteanu, scoala Gimnaziala Dacia, Gradinita nr. 20, dar si cladirea Liceului Ortodox Roman Ciorogariu.

In acest moment DMPFI are mai multe proiecte aflate in stadiu de pregatire, fie pe programul de finantare POR, fie POIM, proiecte care privesc reabilitarea sistemului de termoficare – etapa III, valorificarea energiei geotermale pentru consumatorii cartierului Nufarul I, reabilitarea fatadelor si amenajari interioare la Scoala Gimnaziala nr. 11, dar şi reabilitarea termica a mai multor blocuri de locuinte din municipiu.

In continuare, directorul Marius Mos a adus in discutie si conceptul de mobilitate urbana, unul dintre obiectivele municipiului fiind imbunatatirea transportului public si extinderea zonei pietonale a orasului, printre zonele propuse numarandu-se: Piata Ferdinand, str. Aurel Lazar, str. Libertatii, str. Nicolae Grigorescu, str. Independentei, zona malului stang al Crisului Repede, Centrul Civic.

Inca de la inceputul acestui an 2018, DMPFI a depus mai multe proiecte prin programul de finantare RO -HU. Acestea au ca obiective: realizarea Centrului de antreprenoriat Piata Cetate, dotarea cu echipamente modernizate a Spitalului Municipal si a Spitalului Judetean Oradea, dar si imbunatatirea serviciului de transport public la OTL.