Mesaje emoționante antiviolență, transmise de elevii bihoreni la concursul „Şcoala fără violenţă”.
Educatie

Mesaje emoționante antiviolență, transmise de elevii bihoreni la concursul „Şcoala fără violenţă”.

Marți, 24 aprilie a.c., la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” din Municipiul Oradea s-a desfășurat etapa judeţeană a concursului regional cu tematică preventivă „Şcoala fără violenţă”, adresat elevilor de liceu, organizat de poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor în colaborare cu reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor şi cu cei ai Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu”.

Prin intermediul acestui proiect educaţional organizatorii şi-au propus să sporească nivelul de siguranţă a elevilor în spaţiul public şi privat, provocându-i să înveţe în mod creativ. Liceenii participanţi s-au implicat activ în elaborarea unor piese de teatru cu mesaj preventiv, pe care, ulterior, le-au transpus pe scenă, în spectacole destinate propriilor colegi. În acelaşi context, elevii şi profesorii participanţi au dezbătut cu poliţiştii de prevenire bihoreni subiecte precum siguranţa în mediul virtual, hărţuirea on-line sau importanţa protejării datelor cu caracter personal pentru a preveni victimizarea.  

În cadrul concursului „Şcoala fără violenţă”, elevii au avut posibilitatea să abordeze într-un mod original recomandările poliţiştilor, prin combinarea educaţiei cu arta teatrală, pentru a transmite un mesaj de impact vis-a-vis de prevenirea manifestărilor violente.

Peste 140 de elevi și profesori organizaţi în 14 echipaje din cadrul unor instituţii de învăţământ liceale din judeţul Bihor, respectiv din municipiul Oradea, Ștei, Beiuș, Salonta, Aleșd, Vadu Crișului, Șuncuiuș și Dobrești din judeţul Bihor, au concurat pentru a-şi dovedi cunoştinţele în materie de prevenire a violenţei în mediul şcolar, concursul adresându-se distinct, elevilor din clasele IX – XII.

Astfel, în competiție s-au înscris elevi de la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” Oradea, Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” Oradea, Colegiul Național „Iosif Vulcan” Oradea, Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși” Oradea, Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” Oradea, Colegiul Tehnic „Traian Vuia” Oradea, Colegiul Național „Avram Iancu” Ștei, Colegiul Național „Teodor Neș” Salonta, Liceul Teoretic „Constantin Șerban” Aleșd, Liceul Tehnologic Nr.1 Șuncuiuș, Liceul Tehnologic Nr.1 Dobrești, Liceul Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș” Beiuș,  Colegiul Tehnic „Alexandru Roman” Aleșd și de la Colegiul Tehnic Nr.1 Vadu Crișului.

În cadrul concursului, elevii, constituiți în echipaje a câte maxim cinci adolescenți, au abordat problematici specifice propriei generaţii, devenind astfel mai conştienţi şi mai responsabili, atât faţă de propria conduită, cât şi la comportamentul colegilor sau prietenilor lor, fiind capabili să discearnă şi, astfel, să evite anumite riscuri.

Competiţia a constat în parcurgerea a două probe, respectiv un moment artistic și realizarea unui eseu cu teme din domeniul prevenirii criminalității.

Prima probă, momentul artistic, a constat în demonstraţii de dans, muzică, sport sau scurte scenete, care au surprins efectele nocive pe care cyberbulling-ul şi violenţa la școală, în familie, pe stradă, le au asupra adolescenţilor. Cu multă creativitate, liceenii participanţi au identificat metode şi soluţii de a contracara aceste manifestări, atât în mediul virtual, cât şi în viaţa de zi cu zi.

Expresivitatea, originalitatea, legătura conţinutului cu tema, precum şi alte asemenea criterii, i-au animat pe elevi într-o strânsă luptă pentru locurile fruntaşe. Emoționați, nerăbdători să urce pe scenă, dar și îmbrăcați spectaculos, elevii au folosit atât limbajul verbal, cât și cel nonverbal pentru a-și transmite cât mai eficient mesajele de prevenire a violenței, utilizând și fond muzical adecvat, astfel încât să încânte auditoriul.

Realizarea unui eseu preventiv a fost cea de-a doua probă în care au fost implicați elevii de liceu. În cadrul celei de a doua probe, liceenii au avut ocazia să îşi exprime în mod creativ părerea cu privire la formele de manifestare a violenţei, au reliefat cauzele producerii acestui fenomen şi au încercat să ofere soluţii, eseurile realizate de aceştia constituind adevărate lecţii pentru colegii lor.

Concursul a fost urmărit şi evaluat de un juriu format din psihologi, coregrafi, reprezentanţi ai Inspectoratului Școlar Județean Bihor și ai Palatului Copiilor din municipiul Oradea. Mesaje precum „Nu fi indiferent, un gest poate salva o viață!”, „Împreună împotriva violenței!” „Violența virtuală, arma celor slabi!” „Transformă suferința în putere și stăpânește-ți destinul!”, „Respectă-i pe ceilalți și te respecți pe tine!”, „Rupe tăcerea, frânge spirala violenței!” ,,Fii schimbarea în bine pe care o vrei în lume!”, „Gândește, apoi acționează, violența nu este o opțiune!”, „Stop violenței!” au fost promovate de elevi în cadrul concursului (anexăm foto).

În urma parcurgerii probelor din concurs, premiul I a revenit echipajului format din elevii Colegiului Național „Avram Iancu” Ștei, locul al – II – lea a fost adjudecat de echipa Liceului Teoretic „Aurel Lazăr” Oradea, iar echipajul de la Liceul Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș” Beiuș s-a clasat pe locul al III – lea.

De asemenea, au fost acordate şi două mențiuni, echipei Colegiului Tehnic „Alexandru Roman” Aleșd şi celei a Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu” Oradea.

Totodată, au fost acordate și trei premii speciale, pentru „Cel mai bun eseu”, obţinut de elevii Colegiului Național „Iosif Vulcan” Oradea, premiul pentru „Cel mai bun moment artistic”, obţinut de elevii Liceului Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș” și premiul pentru „Cea mai bună interpretare,” obținut de elevii Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” Oradea.

Competiţia este înscrisă în Calendarul activităţilor educative interjudeţene şi regionale al Ministerului Educaţiei Naţionale.  

Ocupantele primelor cinci locuri vor participa la faza regională a acestui concurs, care va fi organizată în municipiul Oradea, în cursul lunii mai a.c..