Maine are loc al 11-lea exercitiu de alarmare a populatiei. Vezi cate sirene si adaposturi sunt in judet
Informatii utile

Maine are loc al 11-lea exercitiu de alarmare a populatiei. Vezi cate sirene si adaposturi sunt in judet

În data de 06 iunie a.c., între orele 10.00 – 11.00, sirenele de alarmare publică vor fi acționate din nou, în întreg județul, acesta fiind cel de – al 11- lea exercițiu de la inițierea demersului pentru testarea și verificarea lunară a sistemului de înștiințare, avertizare și alarmare în situații de protecție civilă.

 Începând cu luna august a anului 2017, în prima zi de miercuri a fiecărei luni, sirenele de alarmare publică existente la nivelul județului Bihor sunt acționate în intervalul orar 10.00 – 11.00, simulările vizând verificarea echipamentelor care pot fi acționate în mod centralizat (simultan) și a celor cu acționare locală, pregătirea continuă a autorităților administrației publice locale și pregătirea populației prin cunoașterea semnificației semnalelor de alarmare.

Înștiințarea, avertizarea, prealarmarea şi alarmarea se realizează în scopul dispunerii măsurilor de protecție a populației și bunurilor materiale, precum şi pentru limitarea efectelor dezastrelor. Cele mai des întâlnite situații în care este alarmată populația prin intermediul sirenelor electrice și electronice au loc pe timpul inundațiilor, când este semnalată iminența producerii unor viituri care să pună în pericol viața persoanelor.

Conform legislației în vigoare privind organizarea şi asigurarea activităţii de înştiinţare, avertizare, prealarmare şi alarmare în situaţii de protecţie civilă, semnalele de alarmare a populaţiei, instituţiilor publice şi operatorilor economici sunt : alarmă aeriană, alarmă la dezastre, prealarmă aeriană şi încetarea alarmei.

  • Semnalul ALARMĂ AERIANĂ se compune din 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele.
  • Semnalul ALARMĂ LA DEZASTRE se compune din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele.
  • Semnalul PREALARMĂ AERIANĂ se compune din 3 sunete a 32 secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele.
  • Semnalul ÎNCETAREA ALARMEI se compune dintr-un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de 2 minute.

Responsabilitatea menținerii în stare de operativitate a sistemului de înștiințare – alarmare din județ revine autorităților publice locale și operatorilor economici sursă de risc, iar reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Crișana” derulează, periodic, acțiuni de verificare în teren.

La nivelul județului Bihor există 164 de sirene de alarmare publică aparținând administrației publice (156 electrice și 8 electronice) și 60 de sirene de alarmare publică aparținând operatorilor economici și instituțiilor (10 electrice și 50 electronice).

ISU Crisana are în evidență 83 de adăposturi de protecție civilă (adăposturile de protecție civilă sunt folosite în caz de atac aerian).

Aceste sunt impartite in functie de cine le administreaza astfel, 73 dintre ele sunt pe domeniul public (adăposturi publice de protecție civilă) cu o capacitate de 8 729 de locuri și 10 pe domeniul privat, cu o capacitate de 1484 locuri.

CITESTE SI: Lista adăposturile publice si private, de protecţie civila, la nivelul judetului Bihor

Ne găsiți și pe Google News