Liceul „Onisifor Ghibu” si IPJ Bihor organizeaza a zecea editie a concursului „Scoala fara violenta”
Educatie

Liceul „Onisifor Ghibu” si IPJ Bihor organizeaza a zecea editie a concursului „Scoala fara violenta”

Inspectoratul de Poliție Județean Bihor și Inspectoratul Școlar Județean Bihor în parteneriat cu Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” din municipiul Oradea, în cadrul colaborării între cele trei instituții, invită instituțiile școlare gimnaziale și liceale din județul Bihor să se implice activ în activitățile desfășurate în cadrul celei de-a zecea ediții a Proiectului preventiv „Școala fără violență”.

Concursul, care se va desfășura în perioada 22 martie – 5 aprilie a.c. la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” din municipiul Oradea își propune să crească nivelul de siguranță a elevilor în spațiul public și privat, provocându-i să se implice creativ în elaborarea unor piese de teatru cu mesaj preventiv şi să le transpună pe scenă în spectacole destinate propriilor colegi.

Inițiativa urmărește prevenirea delincvenței juvenile și a victimizării minorilor, domeniu care reprezintă o prioritate pentru Poliția Bihoreană. Inspectoratul de Poliție Județean Bihor, Inspectoratul Școlar Județean Bihor și Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” Oradea, co-organizatori ai proiectului, au o experiență bogată în derularea de proiecte și campanii centrate pe informarea minorilor, pentru evitarea comportamentelor delictuale, dar și pentru adoptarea unor măsuri de autoprotecţie.

Cele mai bune rezultate au fost înregistrate după acțiuni în care mesajele preventive au fost transmise prin metode atractive, interactive și cu puternic impact vizual. Tocmai de aceea, concursul implică un număr mare de tineri care au libertatea de a alege mesajele și forma în care sunt transmise recomandările specialiștilor în prevenirea criminalității.

Elevii pot aborda transmiterea mesajului preventiv într-un mod creativ, prin combinarea educației cu arta teatrală. Încurajarea elevilor de a aborda problematici specifice generației lor este benefică, aceștia devenind astfel mai conștienți și mai responsabili, atât față de conduita proprie, cât și față de cea a colegilor sau a prietenilor lor, fiind capabili să evite riscurile.

În acest proiect sunt invitate să participe toate liceele și școlile generale din judeţul Bihor, concursul adresându-se distinct elevilor din clasele V – VII și IX – XI. 

Concursul  județean pentru elevii de gimnaziu va avea loc la 22 martie 2017, la ora 12.00, în incinta Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu”, din Municipiul Oradea. Fiecare școală gimnazială va putea participa cu un echipaj format din maxim cinci elevi. Fiecare şcoală va desemna prin activităţi proprii echipa participantă, care va fi însoţită obligatoriu de un cadru didactic din unitatea de învățământ.

Concursul va fi organizat pe două probe:

  1. Momentul artistic – realizarea unei scenete cu un mesaj clar împotriva violenței; 
  2. Redactarea unui eseu din domeniul prevenirii criminalității.

Concursul destinat liceenilor, este inclus în calendarul activităților educative regionale / interjudețene la pozitia 1.093 din 2017.

Faza județeană a concursului destinat elevilor de liceu va avea loc la 5 aprilie 2017, la ora 12.00, în incinta Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu” din Municipiul Oradea. Fiecare liceu va putea participa cu un echipaj format din maxim cinci elevi. Fiecare şcoală va desemna prin activităţi proprii echipa participantă care va fi însoţită obligatoriu de un cadru didactic din unitatea de învățământ.

Faza pe județ a concursului va fi organizată pe două probe:

  1. Momentul artistic- realizarea unei scenete cu un mesaj clar împotriva violenței.
  2. Redactarea unui eseu din domeniul prevenirii criminalității.

Ocupantele primelor trei locuri pe județ se vor califica la faza regională a concursului care va avea loc la 20 mai 2017, în municipiul Oradea.

Pentru detalii și informații cu privire la desfășurarea concursului, unitățile de învățământ interestate se pot adresa la numerele de telefon 0259/403.104 și 0259/403.103 – Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor.

Ne găsiți și pe Google News