Programul educațional “Exploratori de viitor”, organizat de Holcim și Fundația Leaders, a ajuns la final.
Derulat pe o perioadă de 6 luni, programul s-a desfășurat în două etape. În prima etapă, liceenii au avut posibilitatea să-și contureze o proiecție clară asupra propriei direcții de carieră pe baza aptitudinilor, nevoilor și preferințelor pe care le au. În cea de-a doua etapă, liceenii au realizat, cu sprijinul mentorilor Holcim și al trainerilor Fundației Leaders, proiecte dedicate comunității locale.
Această ultimă etapă s-a desfășurat în formă predominant practică. Participanții au identificat un set de nevoi pentru comunitățile din Aleșd și din Oradea, iar apoi, împărțiți în echipe, au ales 3 cauze cărora să se dedice pe o perioadă de două luni. Proiectele propuse au urmat direcțiile de sustenabilitate ale companiei Holcim, două dintre ele fiind axate pe oameni și comunități, iar cel de-al treilea pe economie circulară.
Cele 3 proiecte dedicate comunității, mentorate de voluntari din cadrul Holcim au fost:
- Clean it up! – proiect de ecologizare realizat prin colectarea selectivă a deșeurilor din localitatea Aleșd. În urma acestei inițiative, desfășurată în parteneriat cu S.C. SALUBRI S.A, au fost strânși 5 saci cu hârtie și carton, 6 saci cu plastic și metal și 8 saci cu sticlă.
- Aripi de înger – pornit de la dorința participanților de a se implica în dezvoltarea copiilor dintr-un centru de plasament. Centrul ales a fost cel din Paleu, unde membrii echipei, alături de o echipă de psihologi, au organizat activități de dezvoltare personală, sportive și de divertisment pentru copiii din centru
- Adolescența în societate – acțiune desfășurată în Oradea, care a avut scopul de a conecta generațiile între ele, prin colectarea de sfaturi și experiențe de viață de la vârstnici pentru tineri
Închiderea programului “Exploratori de Viitor” a fost marcată printr-o gală de absolvire desfășurată online, în cadrul căreia participanții și-au împărtășit impresiile experienței acumulate de-a lungul celor 6 luni.
„Dacă începem un proiect și pe parcurs întâmpinăm probleme, este bine să rămânem uniți și să încercăm să găsim soluții împreună, în echipă. În viața reală lucrurile nu se întâmplă mereu așa cum ne dorim, dar cel mai important lucru este să lucrăm în echipă pentru a depăși aceste situații. Este cea mai valoroasă lecție pe care eu am învățat-o în această perioadă”, a declarat Eva Vasil, despre experiența proiectelor dedicate comunității dobândite pe parcursul programului educațional “Exploratori de viitor”.
Ne găsiți și pe Google News