Deputatul PNL Bihor, Florica Chereches, si-a prezentat raportul de activitate pe 2018
Florica Chereches

Deputatul PNL Bihor, Florica Chereches, si-a prezentat raportul de activitate pe 2018

Deputatul liberal, Florica Chereches ne-a transmis un rezumat al activitatii parlamentare in 2018, din dorinta de a informa bihorenii despre activitatea pe care a desfasurat-o in Parlamentul Romaniei.

Florica Chereches, un binecunoscut politician din Oradea, s-a facut cunoscuta prin mai multe actiuni intreprinse in sprijinul comunitatii oradene, printre care amintim implicarea in rezolvarea problemei mirosurilor de la Nutripork, recenta Lege a Ambroziei, care a avut si un impact national si care a salvat, practic, zeci de mii de oameni alergici la puful generat de aceasta planta, Legea prin care echipajele Salvamont au dreptul sa foloseasca sisteme acustice si luminoase, cand se deplaseaza la o interventie, dar si numeroasele amendamente la Legea Educatiei, fiind un acerb luptator pentru reintroducerea invatamantului dual si a scolilor de meserii.

În cifre, activitatea de deputat si Vicepreședinte al Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport din Camera Deputatilor, în anul 2018, se rezumă la:

  • 31 declaraţii politice (din 62 total de la începutul mandatului)
  • 42 luări de cuvânt în Camera Deputaților (98 total)
  • 78 întrebări adresate miniştrilor (113 total)
  • 43 propuneri legislative (77 total)
  • 5 inițiative legislative proprii
  • 28 amendamente la diferite legi, inclusiv Legea bugetului de stat, în ceea ce privește învățământul și infrastrucutura de transport, respectiv alocarea de buget suplimentar pentru finalizarea unor lucrări ca: Autostrada Transilania, centura Aleșd, Centura Beiuș-Ștei și DN 76, Oradea – Deva.
  • 14 moțiuni (19 total).

Florica Chereches ocupa si functiile de Secretar al grupului de deputați PNL, Membru în Delegația României la Inițiativa Central Europeană – dimensiunea parlamentară, și Președinte al Grupului Ecumenic de Rugăciune din Parlament.

Cea mai mare realizare din acest an este adoptarea și promulgarea Legii de combatere a ambroziei, cea mai alergenă plantă din România, pe care am inițiat-o la propunerea multor cetățeni care suferă cumplit din cauza aceasta. Legea va intra complet în vigoare din acest an și sper ca cetățenii și instituțiile care au ambrozie pe terenurile lor, să se conformeze și să o stârpească, pentru că din ce în ce mai multă lume suferă de alergie și acest lucru slăbește sistemul imunitar, afectând starea generală de sănătate a populației.

Cea mai mare parte a activitatii de parlamentar s-a axat pe problemele din învățământul românesc, într-un an în care la șefia Ministerului Educației Naționale s-au perindat nu mai puțin de 4 miniștri, spune deputatul liberal.

  • Am fost unul dintre cei mai înverșunați contestatari ai noii Legi a Manualului, care oferea monopol Editurii Didactice și Pedagogice, în condițiile în care aceasta nu avea capacitatea necesară de a produce manuale de calitate. Au fost sfidate regulile economiei de piață și a fost eliminată în mod abuziv competiția. Am avut zeci de declarații politice, întrebări și interpelări, dovedind, de fiecare dată, incompetența acestei edituri. De altfel, greselile nenumărate din mai multe manuale școlare au demonstrat că am avut dreptate. În prezent, cea mai mare parte a profesorilor de la clasa a VI a spun că nu folosesc manualele pline de greșeli și cu erate, pentru că nu au încredere în acuratețea conținutului lor.
  • Am atras atenția asupra numărului alarmant de tineri care nu muncesc și nici nu sunt înscriși într-o formă de învățământ, România ocupând un rușinos loc 3 în Europa în acest sens. Învățământul românesc continuă să nu fie conectat la cererea de pe piața muncii, greșeala fiind că se promovează un singur traseu educațional: școală-liceu-facultate, învățământul profesional fiind insuficient promovat și susținut. Deși solicit de 6 ani dezvoltarea acestui tip de învățământ, în special a celui dual, care presupune o bună colaborare între școală și agentul economic, progresul realizat este foarte mic.
  • O solicitare constantă pe care am avut-o a fost cea de dublare a numărului de consilieri școlari care să facă orientare profesională pentru elevii din gimnaziu, pentru a-i ajuta să-și aleagă cariera. Starea proastă a infrastructurii școlare și siguranța elevilor în școli au fost de asemenea teme pentru întrebările și declarațiile mele.
  • Am sesizat de asemenea un lucru îngrijorător, și anume, numărul mare de tineri între 15-19 ani, în jur de 80.000, cărora le pierdem urma în fiecare an, parte din ei pentru că abandonează școala după gimnaziu, alții pentru că nu se prezintă la bacalaureat sau nu reușesc să ia bacul. Toate aceste întrebări pe care le-am adresat nu au primit răspunsuri concrete din partea Executivului.
  • Am luat pozitie la nemulțumirea și îngrijorarea multor părinți din județul Bihor, încercând să clarific, la solicitarea lor, situația anulării programelor „After School”, în timpul anului școlar. Acest program a fost înlocuit în multe școli cu programul „Școală după școală”, dar fără o evaluare obiectivă a nevoilor, și fără o motivare financiară corespunzătoare a învățătoarelor implicate, programul nu satisface cerințele părinților și nu contribuie la creșterea performanței școlare, ci devine doar o „parcare păzită” pentru copii. Faptul că schimbarea a survenit în timpul anului școlar, a stârnit multă confuzie și nemulțumire în rândul părinților și elevilor.
  • Am solicitat răspunsuri la întrebări care au vizat abandonul școlar ridicat, salarizarea cadrelor didactice, organizarea bacalaureatului, exodul dascălilor și lipsa manualelor.
  • Protecția Pilonului II de pensii a constituit nu doar temă de declarații politice, dar și de campanie de informare a cetățenilor, cu privire la consecințele desființării acestuia, precum și a reducerii procentului de contribuție.
  • Stadiul lucrărilor de reabilitare a drumului DN 76 Oradea – Deva, a fost și în acest an, o temă constantă în întrebările mele.
  • Am solicitat răspunsuri și la întrebări care țin de numărul insuficient de Ambulanțe și de starea lor tehnică deficitară, vehiculele având prea multe sute de mii de kilometri, ca să prezinte siguranță deplină atât pentru pacienți, cât și pentru personalul și voluntarii de pe ambulanțe.

Pentru că m-au preocupat întotdeauna problemele comunității din care provin, prin Birourile parlamentare din Oradea, Marghita și Valea lui Mihai am dus spre ministere unele din solicitările primite, sau am găsit împreună soluții de rezolvare, la problemele fiecărui cetățean ce mi-a trecut pragul cabinetului parlamentar.

  • Problema batalurilor toxice din Derna este o bombă cu ceas pentru comunitatea din zonă și am solicitat ministerelor de resort luarea de măsuri specifice pentru a închide acele depozite de deșeuri industriale, mai ales că situația de acolo face obiectul unui proces intentat României. Am primit promisiuni de rezolvare, de găsirea unei soluții de finanțare, dar încă nu s-a realizat nimic concret, așa că voi continua să monitorizez problema.
  • În ultimii doi ani m-am implicat activ în rezolvarea problemei mirosurilor venite de la ferma Nutripork și am sesizat de mai multe ori ministerele de resort pentru a propune soluții. La obținerea în acest an a noii autorizații de funcționare, ferma a fost obligată să ia măsuri suplimentare de reducere a mirosurilor, urmând să se mute în altă locație, mai potrivită pentru desfășurarea unei astfel de activități.

Dintre inițiativele legislative depuse amintesc:

  • – Instituirea zilei naționale a meseriilor, pentru o mai bună promovare a învățământului profesional, prin caravane în mediul rural, organizarea de conferințe, realizarea de materiale informative, organizarea de vizite la companii, etc;
  • – Modificarea Legii educației naționale în sensul recunoașterii școlilor profesionale ca alternativă educațională după gimnaziu, pentru că legea actuală excludea această posibilitate începând cu anul 2020;
  • – Modificarea Legii protecției copilului astfel încât copiii abandonați să poată fi instituționalizați doar după 7 ani, nu după 3, ca până în prezent, având în vedere că mediul familial este cel mai potrivit pentru dezvoltarea armonioasă a copilului mic. Aceasta a fost deja promulgată ca lege;
  • – Modificarea și completarea legii adopției, care simplifică procesul birocratic extrem de greoi și oferă copiilor din centrele de plasament oportunitatea de a fi adoptați mai repede de către familiile eligibile;
  • – Includerea autovehiculelor Serviciilor publice Salvamont – Salvaspeo în lista autoturismelor de intervenție rapidă care au dreptul să circule cu girofar când se deplasează pe drumurile publice la intervenții.  Sunt indignată că la 4 ani de la depunere, proiectul este încă tergiversat, iar Guvernul l-a blocat constant, fără niciun temei. După 4 ani de amânări și respingeri, proiectul are raport de adoptare și sper că va intra la  votul final la începutul sesiunii parlamentare viitoare. Este o modificare importantă care permite salvatorilor să ajungă cât mai repede la victimele din zona montană, pentru care fiecare minut contează!

Ca Președinte a Organizației Femeilor Liberale România, am susținut proiecte care răspund nevoilor comunităților locale și am încurajat participarea socială și politică a femeilor din întreaga țară.

Am participat la numeroase conferințe naționale și internaționale, având un rol activ și reprezentând cu cinste România.

Ne găsiți și pe Google News