Lansare de carte la Sinagoga Zion. Povestea unor supravietuitori de la lagarul Auschwitz
Cultura

Lansare de carte la Sinagoga Zion. Povestea unor supravietuitori de la lagarul Auschwitz

Fundaţia de Protejare a Monumentelor Istorice din judeţul Bihor vă invită, alături de Fundaţia Tarbut, la lansarea cărţii „În inimile noastre eram nişte uriaşi”, joi, 3 noiembrie 2016, orele 17:00, la Sinagoga Neologă Zion.

Fundaţia Tarbut a fost creată în anul 2014 în memoria familiei Walter şi are ca obiectiv principal promovarea şi punerea în valoare a culturii iudaice de pe mapamond. Proiectele derulate de Fundaţia Tarbut sunt centrate pe educaţie, artă, literatură, în general pe spiritualitate şi pe respectul memoriei antecesorilor, toate acestea având ca finalitate păstrarea valorilor umane. Cartea ce va fi lansată se numeşte, sugestiv, „În inimile noastre eram nişte uriaşi” tocmai pentru a sublinia importanţa valorilor trăirilor interioare, a talentului, a forţei şi înălţimii spirituale pe care o dau acestea fiinţei umane. Paginile ei conţin povestea celor şapte oameni mici, lăutari din satul maramureşean Rozalvea, care au supravieţuit lagărului de la Auschwitz.

Povestea vieţii lor continuă să fascineze la zeci de ani de la cumplitele experimente la care au fost supuşi de doctorul nazist Mengele. Trupa lor numită „Liliput” era compusă din cinci fete şi doi băieţi şi a activat începând din anii ‘30. „Ovicerii”, cum erau numiţi membrii familiei Ovitz, au devenit celebri în întreaga Europă cu spectacolele lor de varietăţi, ajungând să cânte chiar şi pentru regele Carol al II-lea.

Evenimentul va fi însoţit de proiecţia unui film despre viaţa familiei Ovitz. De asemenea, va fi prezentată „Asociaţia Oamenilor Mici din Romania”, ce are ca scop îmbunătăţirea percepţiei asupra standardelor impuse de „normalitatea” fizică. 

Evenimentul este cu intrare liberă.