Lansare de carte la Muzeul Tarii Crisurilor. Prof.univ.dr. Dennis Deletant, istoric britanic specialist în istoria României
Cultura

Lansare de carte la Muzeul Tarii Crisurilor. Prof.univ.dr. Dennis Deletant, istoric britanic specialist în istoria României

Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal împreună cu Universitatea din Oradea, Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării și în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea, organizează un nou eveniment de excepție în cadrul Colocviilor Muzeului Țării Crișurilor: conferința Importanța trecutului și rolul istoriei, care va fi susținută de prof.univ.dr. Dennis Deletant, University College din Londra, și moderată de prof.univ.dr. Gabriel Moisa, managerul instituției muzeale orădene.

Conferința va fi urmată de lansarea cărții În căutarea României. O aventură personală din ’65 până azi, autor Dennis Deletant, apărută la Editura Humanitas, București, 2023, care va fi prezentată de prof.univ.dr. Gabriel Moisa.

Evenimentul va avea loc marți, 12 septembrie 2023, de la ora 17.00, în Sala de conferințe a Muzeului Țării Crișurilor (Str. Armatei Române nr.1/A), în timp ce lansarea volumului va avea loc de la ora 18.00.

Dennis Deletant este un istoric britanic specialist în istoria României, lingvist, analist politic și activist umanitar. Este profesor invitat al Catedrei de studii românești „Ion Raţiu” de la Georgetown University, Washington, DC, și profesor emerit la School of Slavonic and East European Studies, University College din Londra. A studiat limba română ca student la Universitatea din Londra și a luat contact cu România în 1965, când a fost într-o tabără de vară la Sinaia. De atunci, el a revenit de nenumărate ori în România, unde a cunoscut-o pe viitoarea sa soție. A vizitat frecvent țara, luând contact cu realitățile românești sub dictatura lui Nicolae Ceaușescu, fiind urmărit pas cu pas de Securitate și în cele din urmă declarat persona non grata în 1988 de către regimul comunist.

Activitatea lui Dennis Deletant a fost recunoscută după 1990 prin numeroase distincții pe care le-a primit, titluri de Doctor Honoris Causa ale universităților din România. A fost, de asemenea, decorat cu Ordinul Național „Pentru Merit” în rang de Comandor pentru serviciile aduse democrației României (2000), iar în 2022, a primit cetățenia română.

Legat fiind indisolubil de România, nu doar profesional, ci și sufletește, a publicat mai mult de zece volume despre România, cel mai recent fiind În căutarea României: O aventură personală din ’65 până azi, Humanitas 2023.

Tema conferinței pe care o va susține profesorul Dennis Deletant este de o importanță crucială în contextul actual, în care societățile se confruntă cu numeroase provocări și schimbări. Profesorul Dennis Deletant va explora modul în care înțelegerea trecutului și a lecțiilor învățate din istorie poate contribui la luarea deciziilor pentru un viitor mai bun și mai luminos.

Conferința va fi urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri, unde participanții vor avea ocazia să interacționeze direct cu profesorul Dennis Deletant.

În căutarea României: O aventură personală din ’65 până azi este un volum de „memorii scrise cu empatie și umor despre acest du-te-vino al său între Londra și București, despre piedicile descurajante puse de Securitatea lui Ceaușescu tânărului cercetător englez dornic să studieze limba și istoria României în anii ’60, despre cât de greu a fost în anii ’70 să obțină un pașaport cu viză de ieșire pentru proaspăta sa soție româncă, despre dosarul de 1.500 de pagini pe care i l-a întocmit Securitatea. (…) cartea descrie bucăți de istorie necunoscute în profunzime, pe care Dennis Deletant le elucidează datorită unor întâlniri și conversații importante, daca nu cumva providențiale. Volumul conturează, de asemenea, portretele unor personaje care au jucat diferite roluri în ultimii 30 de ani și pe care autorul le-a cunoscut bine – Corneliu Coposu, cel care avea să devină liderul opoziției postdecembriste, sau Mircea Răceanu, diplomatul roman condamnat la moarte în 1989 pentru ca spionase în favoarea Washingtonului. În căutarea României ne ajută să nu uităm, ne povestește de unde venim și ce drum lung am făcut în ultimii 60 de ani. Totul este văzut prin lentila celui care are și destulă distanță, și suficientă apropiere pentru a ne arăta doar detaliile care contează.” Sabina Fati.

Ne găsiți și pe Google News