La sediul DASO a avut loc Seminarul “Identificare şi intervenţie în traumă şi adicţii”
Diverse

La sediul DASO a avut loc Seminarul “Identificare şi intervenţie în traumă şi adicţii”

La sediul Direcţiei de Asistenţă Socială Oradea a avut loc al doilea seminar, dinamic şi interactiv prin excelenta, privind cele mai noi metode si terapii in adictii, organizat de către Asociaţia Abolishion, Fundaţia People to People şi instituţia noastră, seminar adresat cadrelor medicale din cadrul Compartimentului Cabinete Medicale Școlare, anunta DASO intr-un comunicat

Seminarul, “Identificare şi intervenţie în traumă şi adicţii”, a fost susţinut de către dr.Katherine Welch, medic pediatru american, preşedinte al organizaţiei Relentless şi dna Andrea Pontoş, asistent social în cadrul Fundaţiei People to People.

Nevoia susţinerii acestui seminar a fost dată de faptul că medicii scolari si asistentele medicale sunt profesionişti aflaţi in contact direct cu adolescenţii şi sunt primii care pot indentifica posibilele cazuri de traumă, abuz si adicţii ale acestora, în mediul şcolar.

Astfel o identificare corespunzătoare şi o interventie sau o direcţionare către servicii adecvate poate să reducă riscurile unui comportament disfuncţional ulterior pentru aceşti tineri.

 Această întâlnire reprezintă un pas în demersul pe care Direcţia de Asistenţă Socială Oradea îl face pentru a  informa, educa și conștientiza atât tinerii, cât și societatea civilă că abuzul de alcool si substanţe toxice este o realitate în rândul adolescenţilor şi trebuie privită cu seriozitate.

În cadrul seminarului au fost prezentate şi clasificate adicţiile specifice adolescenţilor, diferenţa pe care trebuie să o facem între dependenţă şi obsesie şi modalităţi de abordare a acestora, adicţiile fiind de natură emoţională şi psihologică, în nici un caz genetice sau patologice.

Un alt aspect abordat a fost legătura dintre traumele suferite de tineri, precum neglijenţa din partea părinţilor, performanţe şcolare slabe, izolarea socială, abuzuri sexuale şi emoţionale şi apariţia diferitelor adicţii ca formă de suport în căutarea echilibrului.

S-a accentuat importanţa suportului emoţional pe care părinţii, în special, şi dascălii deopotrivă trebuie să îl acorde acestor tineri pentru a învăţa să ia decizii corecte, bine ştiut fiind faptul că drogurile şi alcoolul influenţează în mod negativ luarea deciziilor. 

Organizaţia Relentless a fost fondată în anul 2011, instruind profesioniştii din domeniul medical pentru a fi mai eficienţi în a oferi asistenţă medicală şi luptă împotriva sclaviei moderne.

Dependenţa în rândul tinerilor este un subiect delicat, care afectează nu doar viaţa dependentului, ci şi pe cea a apropiaţilor săi.

Ne găsiți și pe Google News