La Muzeul Orașului Oradea va avea loc vernisarea expoziției „Dacii de la munte. Dacii de la câmpie”
Cultura

La Muzeul Orașului Oradea va avea loc vernisarea expoziției „Dacii de la munte. Dacii de la câmpie”

La sediul Muzeului Orașului Oradea – Complex Cultural, în cadrul sălilor din cetatea Oradea, va avea loc marți, 20 martie, ora 12:00, vernisarea expoziției „Dacii de la munte. Dacii de la câmpie”.

Expoziția este organizată în colaborare cu Muzeul Civilizației Dacice și Romane (Deva), Universitatea de Vest (Timișoara) și Muzeul de Arheologie, Istorie şi Etnografie din Hunedoara.

La eveniment vor lua cuvântul Sorin Tincu, managerul Muzeului Castelului Corvinilor, conf univ. dr. Dorel Micle, Universitatea de Vest și dr. Iosif Vasile Ferencz, arheolog, Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva.

Interesul pentru civilizația dacică este în creștere în prezent. Pornind de la această realitate, expoziția își propune să răspundă unei serii de întrebări de bază, precum: Cine sunt dacii? Cum trăiau ei? etc.

Vor fi expuse peste 90 de exponate (cuie, scoabe, ținte, cuțite, brăzdare, nicovale, vârfuri de săgeți, lingouri, fragmente ceramice etc.), menite a permite creionarea unei imagini în legătură cu stadiul de dezvoltare a societății dacice din perioada anterioară cuceririi romane. Piesele provin deopotrivă din așezări dacice identificate în zone de munte, cât și de câmpie, fapt ce permite ilustrarea paralelă a modului de viață a acestor comunități, precum și evidențierea particularismelor.

Expoziția va rămâne deschisă pentru public în intervalul 20 martie – 15 mai 2018.