Jandarmii montani la „vanatoare” de smecheri cu masini de teren, pe pajistile si potecile montane din Parcul Natural Apuseni
Stiri Bihor

Jandarmii montani la „vanatoare” de smecheri cu masini de teren, pe pajistile si potecile montane din Parcul Natural Apuseni

Urmărind spațiul online am observat un fenomen pe care l-am fi dorit să rămână unul izolat. Există o categorie de ‘’iubitori ai muntelui’’ care confundă potecile și traseele montane cu piste de încercare pentru diferite tipuri de ATV-uri, motociclete sau mașini de teren.

Doar în ultima săptămână au fost identificate și sancționate 4 persoane care au pătruns cu autovehiculele pe pajiști sau în zone protejate.

Din discuțiile pe care le purtăm cu turiștii, știm că fenomenul este mult mai amplu și nu de puține ori ne spuneau că sunt foarte deranjați de aceste persoane, în primul rând pentru zgomotul pe care îl produc și pe care pădurea îl amplifică și nu în ultimul rând pentru faptul că resimt un stres suplimentar la apropierea acestor autovehicule, fie pentru a elibera traseul cât mai repede sau pentru cei care sunt și cu  copii, să-i adune cât mai repede într-o zonă sigură.

Deși patrulăm permanent alături de rangerii Parcului Natural Apuseni, este imposibil să acoperim întreaga zonă, de aceea avem nevoie și de sprijinul turiștilor care să ne semnaleze astfel de activități.

Nu ne este străin faptul că s-au format adevărate comunități, grupuri pe rețelele de socializare, care sunt folosite adesea pentru a se transmite hărți cu trasee accesibile, pe cere le denumesc a fiind ‘’libere’’, adică fără prezența autorităților.

Noi vom continua verificările, dar avem nevoie și de ajutorul cetățenilor care pot semnala astfel de activități ilicite, la A.P.N Apuseni, tel: 0372702242 sau numărul de urgență 112.

  Ştirile InfoOradea sunt şi pe Facebook sau pe Google News