Iubesti Padisul? Compas te invita sa-ti spui povestea
Turism

Iubesti Padisul? Compas te invita sa-ti spui povestea

Asociația Compas pentru dezvoltarea societății civile bihorene, împreună cu Administrația Parcului Natural Apuseni lansează o colecție online de ,,povești spuse la foc” la care invită iubitori Padișului să contribuie cu povești, fotografii și video-uri din Padiș.

Platforma dorește că continue eforturile începute prin PadișFest de a aduna laolaltă comunitatea de iubitori ai Padișului, de la turiști montani și speologi la membrii ai comunităților locale. Ideea platformei ,,Povești spuse la foc” este că putem să înțelegem mai bine legătura pe care ceilalți o au cu locul citindu-le poveștile. Un turist cunoaște Padișul pe dinafară, și ne poate spune aventuri de pe trasee. Un speolog cunoaște Padișul pe dinăuntru, și are acces la o lume subterană importantă pentru protejarea zonei, dar pe care noi ceilalți nu o cunoaștem. Un biolog știe mai multe despre speciile din zonă și de ce sunt ele protejate. Un ONGist ne poate povesti despre eforturile de a menține Padișul curat și neafectat de impactul în mediu. Și bineînțeles, un membru al comunității locale ne poate spune despre cum este să trăiești într-o zonă de asemenea frumusețe.

Acțiunea are ca scop continuarea campaniei ,,Împreună pentru turism responsabil” începută de PadișFest. A fi un turist responsabil într-o are protejată înseamnă a cunoaște nu doar bogățiile acesteia, dar a fi responabil și față de tot ceea ce e important pentru ceilalți iubitori ai zonei și a învăța să protejăm împreună bogăția naturală și culturală deosebită a Parcului Natural Apuseni.

Platforma online poate fi găsită pe website-ul padisfest.ro, la secțiunea Povești spuse la foc, și suportul IT a fost realizat de un tânăr licean voluntar, Răzvan David. Platforma de anul acesta continuă inițiativa de anul trecut prin care iubitorii Padișului au putut încărca pe o hartă a Parcului Natural Apuseni zeci de fotografii.

La începutul lunii septembrie, câteva dintre contribuțiile colecției vor fi alese pentru a fi tipărite, iar o serie de postere din colecție vor fi donate școlilor din comunitățile locale din jurul Parcului Natural Apuseni. Astfel, se vizează conștientizarea copiilor din comunități cu privire la importanța bogățiilor naturale și culturale din zona lor. Se dorește de asemenea întărirea punților de legătură între iubitorii muntelui și comunitatea locală.

Pentru a trimite povești, fotografii și video-uri pentru colecția online ,,Povești spuse la foc” doritorii sunt invitați să le trimită pe email la contact@compas-romania.org sau să contacteze pagina de facebook PadisFest. De notat este că doar contribuțiile primite până pe 5 septembrie vor putea fi tipărite, iar restul vor face parte din colecția online.

Platforma este realizată prin proiectul ,,Zilele Parcului Natural Apuseni’’, coordonat de Asociația Compas în parteneriat cu RNP-Romsilva Administraţia Parcului Natural Apuseni R.A. Proiectul este finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România prin Programul Spații Verzi, componenta Arii Naturale Protejate şi are o valoare totală de 28.190 lei. Contribuţia finanţatorului este în valoare de 19.790 lei, iar cea a Asociației Compas este de 8.400 lei, în valorificarea muncii voluntare depusă de voluntari.

Ne găsiți și pe Google News