Inundatii in Bazinul Crisului Repede, la Pestis si Grosi. Codul portocaliu de inundatii este inca in vigoare
Stiri Oradea

Inundatii in Bazinul Crisului Repede, la Pestis si Grosi. Codul portocaliu de inundatii este inca in vigoare

Ca urmare a precipitațiilor însemnate căzute în ultimele 24 de ore, cumulate cu scurgeri importante pe versanți, s-au format viituri rapide pe Valea Morii, în localitatea Peștiș și pe Valea Groși, în localitatea Groși (comuna Aușeu). Astfel, în scurt timp, în zonă s-au format blocaje în dreptul podurilor amenințând localitățile cu revărsări semnificative.

”În seara zilei de joi, 18 iunie, angajații formației Aleșd, din cadrul A.B.A Crișuri au intervenit cu excavator, basculantă și motopompe pentru limitarea efectelor inundațiilor. Scurgerile pe versanți au angrenat bușteni și au smuls mai multe podețe din lemn blocând astfel scurgerea apelor. Anagajații A.B.A Crișuri au  intervenit rapid pentru a debloca văile în dreptul podurilor. De asemenea, s-a venit în sprijinul autorităților locale pentru a scoate apa din gospodăriile afectate cu ajutorul unei motopompe performante. Intervențiile s-au finalizat la miezul nopții. Întrucât avertizarea hidrologică este încă valabilă, echipele din teren vor monitoriza în continuare zona”,  Ionel Avrigeanu, director ABA Crisuri.

La ora 9 dimineața, în județul Bihor se înregistrau depășiri la stațiile: Șuști-Biheni, pe valea Briheni era depășită cota de atenție(CA), aferentă codului galben, cu 3 cm și la stația Șuști, pe Crișul Negru era depășită cota de inundație (CI), aferentă codului portocaliu,  cu 2 cm.

La ora actuală formațiile A.B.A Crișuri sunt prezente și în județul Hunedoare unde, în ultimele 24 de ore,  s-au produs viituri pe Crișul Alb și afluenții acestuia.

Vă reamintim că avertizarea hidrologică cod portocaliu este valabil până azi, 19 iunie, ora 16 și vizează râurile:  Ier – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu (judeţele: Satu Mare şi Bihor), Barcău – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Sălaj şi Bihor), Crişul Repede – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Cluj şi Bihor), Crişul Negru (judeţele: Bihor şi Arad).

loading...