International Robotics Championship revine cu a 11-a ediție la Oradea
Diverse

International Robotics Championship revine cu a 11-a ediție la Oradea

Comunitatea de roboticieni din Oradea se pregătește intens și se confruntă cu provocări deosebite pentru cei mai talentați liceeni!

Timp de o lună, cele mai iscusite minți din peste 13 licee orădene s-au adunat la Biblioteca Universității din Oradea pentru a învăța cum să creeze un robot de la zero. Pregătirea intensivă este compusă din 8 ateliere, unde grupul de experți și foști campioni în robotică inițiază noua generație în tainele roboticii.

Mentorii și organizatorii campionatului internațional de robotică Robotics Championship, împreună cu peste 130 de elevi, se pregătesc pentru faza locală a campionatului, care va avea loc pe data de 28 martie începând cu ora 15:00, la Biblioteca Universității din Oradea.

Etapa locală a acestui eveniment este o noutate, fiind introdusă de anul trecut. Anul acesta numărul participanților a crescut de la 60 la 130 de liceeni, ceea ce este un lucru extraordinar și extrem de important pentru mediul industrial al orașului, afirmă Ș.l.dr.ing. Flaviu Birouas, coordonatorul Robotics Championship și cadru didactic la Facultatea de Inginerie Managerială și Tehnologică.

Drumul elevilor nu se oprește la faza locală!

Mulți dintre elevii și studenții inițiați în acest domeniu în ultimii ani, au obținut premii la numeroase competiții internaționale de robotică, precum Olimpiada Internațională de Robotică (Coreea de Sud), Robochallenge (București) și Robotex (Estonia). Performanțele internaționale sunt rezultatul  pregătirilor de la Robotics Club Oradea, un incubator de talente organizat de facultatea IMT cu finanțare din partea companiei Celestica. Echipele concurenților au un portofoliu de peste 20 de premii la o serie de competiții internaționale la probe precum Humanoid Sumo, Humanoid Robot, Mega Sumo, Robot Scholar.

Dintre cei mai experimentați, din cadrul Robotics Club Oradea, vor participa 14 tineri la Olimpiada Globală MINOAN ROBOTSPORTS, din Creta – Grecia în perioada 7 – 10 aprilie. La această competiție de rang internațional vor fi prezenți peste 3000 de pasionați care vor lupta pentru titlurile de câștigători!

Din echipele participante se numără și echipa TAP, „Noi vom concura cu robotul nostru umanoid numit Atom, la probele de wrestling, weight lifting și obstacle race. Avem speranțe mari să câștigăm deoarece echipa noastră are o tradiție de a ocupa podium la probleme cu roboți umanoizi încă din 2019!” afirmă Cuciula Ilie, student anul 1 la Robotică în limba engleză.

Pentru toți orădenii, indiferent de rezultatele de la faza locală, există o provocare și mai mare, și anume etapa finală, Campionatul Internațional Robotics Championship ediția a 11-a.

Ce va aduce anul acesta campionatul internațional Robotics Championship? Un eveniment cu importanță internațională.

Între 20 și 22 aprilie, Oradea va deveni un hub internațional de robotică, unde vor participa peste 500 de concurenți a căror echipe vin din toate părțile globului. Locația de intâlnire va fi  ERA Shopping Park, în zona cupolei și la sala de evenimente.

La ediția din 2023 sunt înscriși 43 de participanți din Filipine, 50 de participanți din Egipt, 85 de participanți din Grecia, 15 participanți din Turcia, 6 participanți din Belarus, 10 participanți din Tailanda, 7 participanți din Algeria, 5 participanți din Polonia, 5 participanți din Ungaria, 1 participant in Libia și sute elevi și studenți din întreaga România.

Dezamăgire pentru cele mai rapide echipele care se pregătesc pentru etapa locală!

Având mai puțin de o săptămână, elevii împreună cu mentorii lor se luptă contra cronometru pentru a găsi cele mai eficiente soluții. Pe măsură ce etapa locală se apropie, atmosfera este tot mai intensă! Marea „surpriză” a fost pentru echipele care au reușit să avanseze cel mai rapid în construcția robotului și anume, fumul din circuitele robotului. După 12 ore de lucru, pe 16 martie a fost o zi dură atât pentru începători cât și pentru experți: cablurile de conectare JST a bateriei folosite erau fabricate eronat cu polaritatea inversată și au afectat grav munca tinerilor talente! Un lucru dezamăgitor și nemaîntâlnit din 2010 până în prezent, cablurile achiziționate nu respectau standardul conectorilor de baterii tip JST. Pagubele au fost la roboții primilor 25 de participanți care erau cei mai avansați, situație care urma să se repete și la celelalte echipe dacă ar fi conectat bateria la robot. Din fericire mentorii au sesizat problema și au tăiat de pe roboți cablurile cu mufele defecte.

Ce au avut de spus mentorii organizației:

„Este de așteptat să apară provocări și dificultăți, mai ales într-un domeniu atât de complex. Acum 7 ani când am început eu să învăț aceste taine, era foarte dificil de găsit instrucțiuni pentru componente. De multe ori distrugeam 3-4 exemplare funcționale până învățam să folosesc o componentă ca la carte. Acum, noua generație de roboticieni ne are pe noi, cei care ne dedicăm timpul și experiența pentru ca ei să poată învăța cât mai eficient tot ceea ce trebuie. Trist este însă că producătorii și distribuitorii ne pun tuturor bețe în roate când se întâmplă situații de acest gen. Pe lângă criza mondială de componente electronice, faptul că până și puținele piese care se mai găsesc au o calitate defectuoasă și nonstandard nu face decât să scoată în evidență lipsa de profesionalism și responsabilitate a distribuitorilor față de cumpărător. Standardele ar trebui respectate cu strictețe și verificate.. Distribuitorii sunt singurii vinovați când se întâmplă astfel de nereguli, fiindcă ei sunt cei care oferă produsul spre consumul general.. Este vina magazinului care le vinde, dacă nu s-a asigurat că respectă normele necesare pentru a fi puse pe piață.” – Afirmă Cătălin Mociar, membrul echipei SQRT, premiat cu medalia de argint la proba Robot Scholar din Coreea de Sud în 2019.

Piesele defectate din cauza conectorului cu polaritate inversată au cauzat pagube de aproximativ 3000 de lei. În urma unei investigații s-a descoperit că sursa cablurilor cu conector JST cu polaritate inversată a fost magazinul Tehnoelectric, un magazin din Oradea care comercializează produse aduse din China.

În urma contactării magazinului de către organizatorii Robotics Championship, reprezentanții magazinului au afirmat că „nu ne asumăm nicio răspundere dacă consumatorul nu le verifică”. ”Acest tip de conector are un standard care nu permite la nivel mecanic conectarea inversă, ce am achiziționat de la tehnoelectric nu respectă standardul și permite la nivel mecanic conectarea doar cu polaritatea inversată. Așadar orice aparat care se conectează cu acești conectori non standard se va arde. Nu are rost să căutăm despăgubiri, avem lucruri mai importante de făcut, dar pentru o asemenea neatenție în ochii noștri magazinul și-a pătat în mod irevocabil credibilitate.” Afirmă coordonatorul Robotics Championship.

FAILURE IS NOT AN OPTION (motto NASA)

Precum cei mai capabili oameni din domeniul ingineriei și copiii pasionați de robotică nu acceptă eșecul și nu lăsă un dezastru tehnic să le compromită misiunea! În ciuda problemelor, echipele au început procesul complex de depanare și ”debugging” pentru a determina și repara toate defectele în timp record. Din fericire, toate echipele vor reuși să concureze la etapa locală urmând apoi să ridice ștafeta pentru faza internațională.

Ce premii se pun la bătaie pentru ediția de anul acesta?

Titlurile de câștigători de anul acesta vor aduce oportunități educaționale și profesionale în viitoarea carieră, cât și premii substanțiale în aparatura tehnică!

Universitatea pune la bătaie locuri bugetate și burse pentru viitori studenți care vor câștiga la Campionatul internațional Robotics Championship! Elevii care reușesc să obțină rezultate de locul 1,2 sau 3 la oricare dintre probe pot beneficia de un loc bugetat la specializarea Robotică în limba engleză sau Robotică în limba română la Facultatea de Inginerie Managerială și Tehnologică. Specializările sunt dintr-un domeniu al viitorului, care sunt la mare căutare în rândul companiilor cu înaltă tehnologizare în căutare de ingineri în robotică.

Pe lângă oportunitatea de a alege o carieră în inginerie, competiția va avea premii în valoarea de mii de euro sub formă de echipamente, aparatură și piese. Totalul premiilor se ridică la peste 10.000 euro.

Oradea Tech Tour

O mare parte din participanții competiției internaționale vor avea prilejul de a vizita companiile de top unde tehnologia de vârf este la ordinea zilei. Companiile care au înțeles că robotica este viitorul, își vor deschide ușile pentru a întâmpina curiozitatea noii generații. Prin acest Tech Tur dorim să formăm o legătură strânsă între companiile de top și viitoarea forță de muncă cu înaltă calificare.

Turul se va desfășura în ziua de 20 Aprilie, urmat de două zile intense probe robotice competitive, timp în care vor exista și numeroase prezentări și workshopuri susținute de o multitudine de companii.

Dorim să creăm o oportunitatea de lansare și promovare într-un cadru internațional pentru companiile partenere” Afirmă Flaviu Birouaș.

Robotics Championship, ediția a 11a se poate desfășura cu ajutorul partenerilor și sponsorilor: Visit Oradea, Celestica , Plexus, Allengra și Golde.

Ne găsiți și pe Google News