Intalnire Burduja – Birta, la Oradea. Primaria Oradea vrea sa dezvolte 3 proiecte energetice in valoare de peste 100 milioane de euro
Stiri Oradea

Intalnire Burduja – Birta, la Oradea. Primaria Oradea vrea sa dezvolte 3 proiecte energetice in valoare de peste 100 milioane de euro

Oradea are asigurată cantitatea necesară de gaze naturale, pentru consumatorii casnici, ca să treacă cu bine peste sezonul rece 2023 – 2024. Primarul Oradiei, Florin Birta, a primit astăzi vizita ministrului Energiei, Sebastian Burduja, cu care a purtat discuții legate de asigurarea acestei cantității. Orașul nostru are nevoie de 1,2 milioane MWh de gaze naturale pentru iarna aceasta.

„Pot să vă asigur că avem asigurată toată cantitatea necesară de gaze naturale pentru această iarnă, astfel că nu vor exista probleme în acest sens’’, transmite primarul Florin Birta.

Municipalitatea își dorește să depună alte trei proiecte energetice majore

Unul dintre proiecte este „Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul Municipiului Oradea, pentru perioada 2009 – 2028, în scopul conformării la legislația de mediu și creșterii eficienței energetice – etapa a IV-a” care prevede reabilitarea rețelelor de distribuție aferente unui număr de 26 de puncte termice.

Acesta ar urma să fie depus pe Axa de finanțare – Fondul de modernizare, Program-cheie 5: Cogenerare de înaltă eficiență și modernizarea rețelelor de termoficare – Sprijin pentru modernizarea și realizarea de centrale în cogenerare de înaltă eficiență și pentru modernizarea rețelelor de termoficare – Domeniul de investiții 5.3: Sprijin pentru modernizarea și dezvoltarea rețelei inteligente de termoficare.

Valoare estimată: 49 milioane de euro (fără TVA).

Un alt proiect care ar urma să fie depus este „Parc fotovoltaic pe amplasamentul depozitului de zgură și cenușă Episcopia Bihor-Etapa I” (20 ha), cu o capacitate de 17,8 MW și o valoare estimată de 20 de milioane de euro, fără TVA.

Axa de finanțare: Fondul de modernizare, Programul-cheie 1: Surse regenerabile de energie și stocarea energiei – Sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsum pentru entități publice.

În cazul în care se va deschide axa de finanțare, un alt treilea proiect care va fi depus este „Valorificarea energiei geotermale pe platforma CET Oradea”, cu o capacitate totală instalată prin proiect de 86,40 MWt. În acest sens a fost transmisă o scrisoare de intenție către Ministerul Energiei, în cazul în care va fi concretizată axa respectivă.

Valoarea estimată a investiției: 51.215.102,8 Euro, fără TVA.

Axa de finanțare vizată – Fondul de modernizare I, Programul-cheie 5: Investiții în construirea de capacități de producere a energiei folosind resursa regenerabilă geotermală, necesare pentru echilibrarea reţelei, creșterea eficienței energetice la nivelul României și reducerea dependenței de combustibilii clasici”.

Ne găsiți și pe Google News