Consiliul Județean Bihor a luat cunoștință de motivarea Curții de Apel Cluj prin care instanța justifică decizia civilă de anulare a hotărârilor Consiliului Județean Bihor privind Inelul Rutier Metropolitan (HCJ nr. 139/10.06.2022, HCJ nr. 203/18.08.2022 și HCJ 248/22.09.2022).
Potrivit Curții de Apel Cluj, noul drum are caracteristicile unei variante ocolitoare, ceea ce înseamnă că trebuie să fie aplicate dispozițiille art. 37 din O.G. nr 43/1997, nerespectate în proiectul tehnic actual prin lipsa studiului de trafic şi a justificării traseului ales.
De asemenea, conform motivării instanței, drumul a fost încadrat în clasa tehnică IV în loc de clasa tehnică III, conform prevederilor Ordinelor nr.1295/2017 şi nr. 1296/2017. Motivarea instanței, aici:
„Până la sfârșitul acestei săptămâni vom avea o întâlnire tehnică în care vom stabili cu exactitate ce este de făcut pentru a respecta hotărârea judecătorească și pentru a continua proiectul. În principiu, va fi nevoie să reproiectăm inelul metropolitan la o clasă tehnică de tip drum național, ceea ce înseamnă că drumul, inclusiv acostamentele, va avea o lățime de minim 8,5 metri, în loc de 8 metri, cât este în prezent. În ceea ce privește viaductele și podețele, acestea se încadrează în normele stabilite de lege. Lucrările continuă la cele două viaducte. De asemenea, va fi necesar să verificăm dacă actualul traseu respectă caracteristicile unui drum de clasă III: raze și viteză de proiectare”, a explicat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.
Consiliul Județean Bihor va adopta noi hotărâri pentru realizarea obiectivului de investiții, cu respectarea considerentelor deciziei Curții de Apel Cluj.
Vă reamintim că Inelul Rutier Metropolitan are o lungime totală de 17 kilometri și are rolul de a fluidiza traficul în zona metropolitană a Municipiului Oradea. Drumul asigură legătura drumurile naționale DN1, DN 76 și DN 79, înspre Cluj-Napoca, Deva și Arad, și cu centurile din zona metropolitană a Municipiului Oradea, respectiv centura Oșorhei, centura Nojorid și centura Sânmartin.
Pentru realizarea acestei investiții, Consiliul Județean Bihor a încheiat protocoale de colaborare cu Primăria Municipiului Oradea și Primăriile comunelor Oșorhei, Sânmartin și Nojorid.
Finanțarea pentru acest proiect de infrastructură este asigurată de Ministerul Dezvoltării, prin Programul Național „Anghel Saligny”, din alocările Consiliului Județean Bihor și ale Primăriei Municipiului Oradea. Execuția proiectului, împărțită în două loturi, a început în a doua jumătate a lunii septembrie 2023 și a ajuns la un stadiu fizic de aproximativ 20%.
Motivarea instantei din Cluj o puteti citi AICI
Ne găsiți și pe Google News