Incepand cu luna iulie, colectarea deșeurilor se face pe cinci fracții, în zona de case din Oradea
Stiri Oradea

Incepand cu luna iulie, colectarea deșeurilor se face pe cinci fracții, în zona de case din Oradea

Primăria Oradea le reamintește cetățenilor că, de la începutul acestei luni, în zona de case de pe raza municipiului s-au introdus fracții noi de deșeuri: deșeuri din plastic și metal, separat de cele din hârtie și carton, precum și colectarea sticlei.

Introducerea colectării separate a acestor două fracții de deșeuri a venit firesc, având în vedere normativele europene, dar și colectarea mai precisă a celorlalte tipurilor de deșeuri. Prin colectarea separată a sticlei, în recipientele verzi, se va evita contaminarea celorlalte fracții cu sticle și borcane, având în vedere că mulți orădeni puneau, eronat, aceste recipiente în sacul galben. Fracția verde este compusă doar din sticle și borcane, clătite, fără capace.

În ceea ce privește sacul albastru, destinat colectării hârtiei și cartonului, ridicarea acestuia separat de plastic și metal va reduce contaminarea acestei fracții. De multe ori, din cauza lichidului din ambalajele din plastic/metal, hârtiile și cartoanele depozitate până acum în sacul galben riscau să se umezească, situație în care deveneau inutile în procesul de reciclare. Din iulie, în sacul albastru se depozitează doar maculatură, ziare, cutii din carton pliate, cutii de ouă, cutii de pizza, curate și ambalaje din carton ale produselor alimentare.

În urma diversificării fracțiilor din Oradea, sacul galben este destinat doar colectării ambalajelor din plastic și metal, cum ar fi PET-uri, doze din aluminiu, caserole din plastic, recipiente de detergent, gel de duș, săpun lichid, cutii de conserve, toate clătite și strivite, după caz. 

Operatorul de salubritate RER Vest precizează că ziua de colectare a deșeurilor rămâne neschimbată pentru fracțiile uscate, sticlă, hârtie/carton și plastic/metal, însă ele vor alterna. De exemplu, cei are au avut până acum colectare de sac galben luni, vor avea într-o luni colectarea de sac galben cu plastic și metal, următoarea luni colectare de sac albastru cu hârtie și carton, apoi din nou colectare de sac galben, ca în a patra săptămână să scoată recipientul verde cu sticle pentru golire.

Orădenii care nu și-au ridicat încă gălețile verzi și sacii albaștri mai pot să facă acest lucru din următoarele puncte, după programul menționat:

Programul Punctelor de colectare separate de pe str. Thurzo Sandor și Uzinelor: luni – sâmbătă: între orele 08:00 și 20:00;

Program Birou Contracte – strada Tudor Vladimirescu nr. 79 (intrare din str. W. Shakespeare):

  • Luni, miercuri, vineri: între orele 08:00 -16:00;
  • Marți, joi: între orele 08:00 – 17:00.

Primăria Oradea le mulțumește, pe această cale, orădenilor pentru înțelegere și pentru buna colaborare

Ne găsiți și pe Google News