Inca trei spatii pietonale in Oradea. Florin Birta: “Oradea trebuie să fie un oraș prietenos cu pietonii”
Stiri Oradea

Inca trei spatii pietonale in Oradea. Florin Birta: “Oradea trebuie să fie un oraș prietenos cu pietonii”

Viceprimarul Florin Birta a susținut azi, 24 aprilie 2018, o conferință de presă privind extinderea spațiilor pietonale din zona centrală a orașului.

În deschiderea conferinței de presă, viceprimarul Florin Birta a vorbit despre importanța extinderii zonelor pietonale: ”Ne axăm pe acest principiu: Oradea trebuie să fie un oraș prietenos cu pietonii. Încercăm, cel puțin în zonele centrale, să creăm cât mai multe spații pietonale, spații prietenoase cu pietonii și să reducem circulația mașinilor în zona centrală, astfel încât zonele centrale să fie niște zone în care oamenii să își petreacă timpul liber în bună dispoziție, cu posibilitatea de a participa la diverse evenimente organizate în aceste zone”.

Primul proiect pietonal pe care îl propunem pentru ședința Consiliului Local are ca obiect calea de acces pietonală de la intersecția Pieței Unirii cu strada Iuliu Maniu, mai precis zona din jurul Catedralei Sf. Nicolae. ”Aici s-a încheiat un contract de comodat cu Episcopia Greco –Catolică pentru terenul din jurul bisericii, iar atât terenul care este învecinat cu Piața Unirii, cât și cu strada Iuliu Maniu, inclusiv intrarea dinspre sediul Episcopiei (str. Ep Mihai Pavel) va fi pavat cu pavajul folosit în Piața Unirii”, a precizat viceprimarul Florin Birta.

Pietonala in jurul Catedralei Sf. Nicolae

Valoarea întregii lucrări este de aproape 5.400.000 lei iar durata de realizare a investiției este de 5 luni.

Suprafața totală va fi de 3011 mp, din care 938 mp va fi pavată cu piatră porfir carosabil (cubeți), iar 1669 mp cu piatră porfir necarosabil. Zona actualului gard, care desparte curtea catedralei Sf. Nicolae de Piața Unirii va fi marcată cu un porfir de culoare aurie care va delimita zona bisericii de Piața Unirii. Totodată, în jurul bisercii se va realiza o fâșie din lespezi de granit alb.

În ceea ce privește statuia lui Iuliu Maniu care va fi amplasată în fața Catedralei Sf. Nicolae, ieri s-a întrunit comisia de evaluarea care a analizat cele două proiecte depuse și a aceptat din punct de vedere tehnic proiectul  realizat de sculptorul Deak Arpad.

Al doilea proiect pietonal are ca obiect amenajarea trotuarului din strada Republicii, între strada Gh. Dima și B-dul Magheru – tronsonul I care vizează o suprafață totală de 1004 mp. Valoarea indicatorilor tehnico-economici pentru acest proiect este de 2 118 375 lei, iar durata de execuție va fi de 4 luni de zile.pietonal Republicii

Pe partea dreapta, unde are sediul Serviciul de Evidență a Persoanelor (SPCLEP) , Primăria Oradea a reabilitat și lărgit trotuarul, urmând să reabiliteze și să lărgească și trotuarul dinspre str. Gh. Dima până în fața clădirii fostei policlinicii tot cu același material folosit pe cealaltă parte, cu refacerea iluminatului stradal și a rigolelor.

În momentul în care clădirea fostei policlinici va reabilitată, municipalitatea va realiza și proiectul pentru reabilitarea trotuarului, pentru a nu compromite lucrarea atunci când se va reabilita acel imobil.

Totodată, municipalitatea are în vedere și realizarea accesului pietonal între strada Vasile Alecsandri și strada Independenței, care vizează o suprafață totală de 691 mp. Valoarea indicatorilor tehnico-economici pentru acest proiect este de 1.781.451 lei, iar termenul de execuție este de 3 luni, în această sumă fiind inclusă și exproprierea unei suprafețe de 510 mp dinspre strada Independenței.

pietonala alecsandri independentei

Cele trei proiecte pietonale vor fi supuse aprobării în ședința Consiliului Local de joi, 26 aprilie, după care va urma organizarea procedurii de licitație pentru proiectare și execuție.

Începând din data de 2 mai se va închide circulația rutieră în Piața 1 Decembrie între str. Traian Moșoiu și str Independenței pentru o perioadă de 3 săptămâni, pentru că se dorește continuarea pavării străzii Vasile Alecsandri peste trecerea de pietoni care dă în acest moment spre Parcul 1 Decembrie. Ne dorim un acces mult mai facil al pietonilor care pot circula de pe strada V. Alecsandri înspre Parcul 1 Decembrie. Dimensiunea trecerii de pietoni va fi identică cu lățimea străzii V. Alecsandri”, a încheiat viceprimarul Florin Birta.

loading...