Ilie Bolojan: Vom dezvolta in Oradea un Cartier al Diasporei, iar repatriatilor le vom concesiona gratuit locuri de casa
Stiri Oradea

Ilie Bolojan: Vom dezvolta in Oradea un Cartier al Diasporei, iar repatriatilor le vom concesiona gratuit locuri de casa

evomag.ro
Ieri, 14 august, cu ocazia Zilei Diasporei, in sala mare a Primariei Oradea, a avut loc conferinta „Oradea te asteapta!”, un eveniment organizat de Primaria Oradea, Agentia de Dezvoltare Locala Oradea S.A in colaborare cu Fundatia Romanian Business Leaders, prin RePatriot.

In cadrul evenimentului, Directorul Agentiei de Dezvoltare Locala Oradea (ADLO), Alina Silaghi le-a vorbit celor prezenti despre site-ul recent lansat www.diasporadea.ro, care vine in sprijinul romanilor care vor sa se repatrieze, despre proiectul ”Centrul de transfer tehnologic”, dar si despre alte proiecte derulate, cele mai multe fiind pe educatie.

De asemenea, doamna Hilde Brandl, membru fondator Repatriot, a prezentat in detaliu proiectul RePatriot, dar si platforma www.repatriot.ro care de asemenea vine in intampinarea romanilor care vor sa se intoarca in tara, oferindu-le un ghid complet numit ”Ghid de intoarcere acasa”, care cuprinde toate informatiile cu privire la reinnoirea actelor, echivalarea si continuarea studiilor, servicii medicale si drepturi sociale.

Nu doar vorbe, ci si fapte!

Primarul Oradiei, Ilie Bolojan, a tinut sa precizeze ca Oradea trebuie sa fie orasul pe care oamenii trebuie sa-l cunoasca ca locul unde se pot intoarce si unde pot gasi conditii bune de viata.

decathlon.ro

Realitatea locala ne arata ca si in Oradea exista un deficit de forta de munca. O politica publica importanta este de a genera dezvoltare in oras, pentru ca unul dintre motivele importante ale migratiei este componenta economica si institutionala. Primaria Oradea a dus in ultimii ani astfel de politici care sa genereze dezvoltare economica si sa faca orasul mai atractiv si cauta in continuare solutii pentru atingerea acestui obiectiv„, a spus Ilie Bolojan.

Acesta a subliniat ca la nivel national se intampina multe dificultati in ceea ce priveste forta de munca, existand un deficit de forta de munca, un deficit de calitate a fortei de munca, dar si un deficit de mentalitati.

Este importanta conservarea noastra ca identitate nationala. Totodata, e cert ca o parte din cei plecati din tara isi pierd cu timpul identitatea si, in plus, duc lipsa unui confort mental (sufletesc). Astfel, pentru orasul nostru e important sa devina unul din locurile din Romania pe care romanii plecati in strainatate sa il identifice ca pe un loc unde pot se pot intoarce si in care pot gasi conditii cat mai bune de viata. Realitatea locala ne arata ca si in Oradea exista un deficit de forta de munca. O politica publica importanta este de a genera dezvoltare in oras, pentru ca unul dintre motivele importante ale migratiei este componenta economica si institutionala„, a precizat primarul Ilie Bolojan.

Astfel, Primaria Oradea doreste ca pana la finalul lunii septembrie sa aduca pe masa Consiliului Local un proiect de hotarare, o propunere pilot pentru a dezvolta in Oradea un mini-cartier al diasporei.

Avem in vedere ca, pe str. Izvorului, in vecinatatea Spitalului TBC, unde avem o suprafata mare, de 7000 de mp de teren, azi abandonata, sa dezvoltam un Cartier al Diasporei. in acest moment se lucreaza la parcelarea acestei suprafete, urmand sa fie realizat si un regulament care sa prevada concesionarea gratuita a mai multor locuri de casa pentru romanii care au lucrat in strainatate si care pot dovedi acest lucru cu documente. Acestia vor avea un termen pentru constructia casei, iar primaria se va angaja sa introduca toate utilitatile necesare. Dupa ce repatriatii isi vor stabili domiciliul in Oradea, vor avea si posibilitatea de a cumpara acel teren. Dezvoltarea unui astfel de cartier va avea ca efect aducerea in Oradea de capital uman pregatit, care va deveni astfel si un model pentru vecinatati, iar comportamentele vestice vor putea fi astfel multiplicate”, a spus primarul Ilie Bolojan.