Ilie Bolojan reales Presedinte Executiv al Asociației Municipiilor din România
Stiri Oradea

Ilie Bolojan reales Presedinte Executiv al Asociației Municipiilor din România

noriel.ro

Luni, 17 octombrie 2016, a avut loc la București reuniunea Adunării Generale a Asociației Municipiilor din România (AMR), potrivit unui comunicat al acesteia.

AMR include în prezent toate cele 103 municipii, precum și cele șase sectoare ale Municipiului București rezultând un total de 109 membri, reprezentând aproximativ zece milioane de cetățeni.

Pe agenda ședinței s-au aflat următoarele subiecte precum, Raportul de activitate al Comitetului Director al AMR, strategia generală de descentralizare în contextul Cartei europene a autonomiei locale, prezentarea stadiului înființării sucursalelor AMR și aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a acestora, rectificarea bugetului AMR pe anul 2016 și mandatarea Comitetului Director de a adopta decizii cu privire la modificarea acestuia si situația încasării cotizației membrilor AMR.

orange.ro

Președintele Senatului României, Călin Popescu-Tăriceanu, prezent si el la reuniunea Adunării Generale a AMR, a vorbit despre procesul de evoluție a zonelor urbane din România: „Nu este simplu să faci administrație publică în România. Sistemul public are încă câteva hibe de funcționare și de relaționare instituțională, dar vă admir pentru eforturile pe care le faceți, pentru modul în care vă achitați de atribuții. Văd o evoluție impresionantă în foarte multe dintre orașele din România. și acest lucru vi se datorează.”

Preşedintele Camerei Deputaţilor, dl Florin Iordache a abordat câteva subiecte de mare actualitate pentru primarii de municipii, dintre care Legea salarizării unitare şi atribuţiile Curţii de Conturi: „Chiar dacă legea salarizării unitare întârzie şi, indiferent de când vom veni noi, probabil că vom veni la 1 ianuarie la guvernare și vom veni cu o lege a salarizării unitare pe care o vom eșalona pe doi, pe trei, pe patru ani, pentru că impactul bugetar va fi foarte mare. Nu va veni nimeni să se angajeze în primărie, pentru că efectiv dintr-o mie de lei nu se poate susține. Nu vom putea întineri și nu vom putea aduce plus valoare în primării”. Referitor la Curtea de Conturi, domnia sa a afirmat că “modificarea legii 94 trebuie neapărat făcută, pentru că dumneavoastră, primarii, sunteți principalii vinovați de fiecare dată când vine Curtea de Conturi.“

Dupa alocutiunile celor invitati la adunarea AMR si dezbaterea ordinii de zi, AMR și-a ales o nouă structură de conducere.

Din aceasta structura va face parte si Primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, avand calitatea de presedinte Executiv, el fiind reales in conducerea AMR

Președintele executiv al AMR, Ilie Gavril Bolojan a afirmat căPentru a putea performa în comunitățile noastre, avem nevoie de un cadru legal care să ne permită să facem acest lucru. Intenția noastră este să colaborăm anii următori cu reprezentanții în Parlamentul României, care vor fi aleși în alegerile din 11 decembrie, în așa fel încât legi care nu ne permit să performăm la un nivel maxim, să fie modificate.

AMR este membră în Comitetul Regiunilor (CoR), Congresul Puterilor Locale și Regionale al Consiliului Europei (CPLRE), Consiliul European al Municipalităților și Regiunilor (CEMR), Asociația Internațională a Primarilor Francofoni (AIMF),Asociația Agențiilor pentru Democrație Locală (ALDA).

Foto: George Călin