Ilie Bolojan nu a renuntat la ideea alipirii Sanmartinului si a altor localitati si vrea o reforma administrativa de tipul Bucurestiului
Stiri Oradea

Ilie Bolojan nu a renuntat la ideea alipirii Sanmartinului si a altor localitati si vrea o reforma administrativa de tipul Bucurestiului

Primarul Ilie Bolojan, a declarat in cadrul emisiunii Vocile Bihorului de la Digi24 Oradea, ca nu a renuntat la ideea alipirii administrative a localitatilor din zona metropolitana a Oradiei si implicit a Sanmartinului, vorbind si de o posibila alipire a localitatilor Osorhei si Santandrei, dar in anumite conditii.

Exista doua posibilitati. Sa mai apara o oportunitate pentru a mai organiza un referendum, asta presupune, pe de o parte, modificarea legislatiei, in asa fel incat sa fie fara echivoc ca poti organiza un referendum local, la o data la care se tin si alte alegeri, pentru ca organizarea la o data oarecare implica riscul ca prezenta la vot sa nu fie foarte mare. Pe de alta parte, sper sa fie adoptata o solutie la nivel national, intr-un viitor guvern puternic, care sa realizeze reforma administrativa a Romaniei, iar una din masurile, pe care eu cred ca acest guvern trebuie sa le ia, se refera si la fuziunea localitatilor cu foarte putini locuitori, care sunt nesustenabile, dar si fuziunea comunelor din zonele metropolitane, in primarii de sector ale municipiului resedinta de judet, municipiu cu care au granita“, a conchis Primarul Bolojan, facand referire la localitatile limitrofe Oradiei.

Ilie Bolojan a explicat apoi, ca o astfel de reforma administrativa ar creea poluri de dezvoltare economica si de infrastructura integrata, avand in vedere ca exista localitati mici care sunt nesustenabile si care ar putea deveni sectoare ale redesedintei de judet, cu primari alesi, care sa rezolve problemele locale, marile proiecte revenind in competenta primariei resedinta de judet, dupa modelul Bucurestiului.

Pe de o parte ar ramane si primariile actuale functionale, dar cu mai putini angajati cu competente care tin strict de niste servicii publice de tip comunitar, iar proiectele mari de infrastructura conectiva, care le leaga pe acestea de municipiu, ar putea fi preluate de primaria resedinta de judet. Astfel si sistemul de vot va fi cel asemanator cu cel din Bucuresti, cetateanul votand de doua ori, o data pentru primaria de sector si o data pentru primaria generala a resedintei de judet. Prin acest model putem crea o dezvoltare integrata a zonei.

Primarul Ilie Bolojan, a dat apoi exemple de buna colaborare si de dezvoltare integrata a infrastructurii, localitatile Santandrei, Osorhei si Biharia. In Santandrei se ca finaliza drumul de legatura rapid intre cele doua localitati, in Osorhei acest drum de legatura va fi finalizat anul viitor, iar la Biharia, Oradea sprijina localitatea in vederea construirii unei centuri ocolitoare a localitatii.

As da exemplu parteneriatul cu Santandreiul si sper ca la acest sfarsit de an vom circula pe o sosea noua intre Oradea si Santandrei, pe drumul cel mai scurt, din Cazaban si pana la intrarea in Santandrei, acolo unde s-a finalizat noua cresa din localitate. Va fi o legatura noua care va fi finalizata in vara anului viitor cu localitatea Osorhei si parteneriatul cu Biharia pentru a realiza centura ocolitoare a localitatii.”

Sanmartinul a fost dat ca exemplu negativ, Bolojan amintind ca schimbarea culorii politice in localitate a dus la blocaje in finalizarea unor proiecte de infrastructura, precum drumul nou de legatura cu localitatea Sanmartin.

Din pacate primul proiect pe care l-am avansat anii trecuti nu l-am putut finaliza, pentru ca schimbarea primarului a dus si la schimbari de optica in ceea ce priveste executivul din Sanmartin si, din pacate, nu am putut finaliza acest proiect, dar sper ca timpul va rezolva si conditiile ca acest proiect sa poata fi dus la bun sfarsit.