Trei zile de jazz autentic in Oradea. Vezi programul evenimentului
Evenimente

Trei zile de jazz autentic in Oradea. Vezi programul evenimentului

Viceprimarul Florin Birta și Simona Giura, reprezentanta Asociației Culturale Mono, au susținut joi, 13 septembrie, o conferință de presă privind festivalul de jazz ORA, care va avea loc în Oradea la finalul acestei săptămâni. La conferință a participat și Robert Lucaciu, contrabasistul formației Arne Jansen Trio, originar din Oradea.

De mult Oradea cochetează cu idea organizării unui festival de jazz, dar până acum nu am găsit formațiile sau nume atât de sonore care să participe la un astfel de festival. De ceva vreme, la propunerea lui Bogdan Băcilă, am luat legătura cu organizatorii Festivalului de la Gărâna, Asociația Culturală Mono, și în final, prin Asociația de promovare a turismului din Oradea și regiune am ajuns la un acord pentru organizarea acestui festival de jazz în acest weekend la Oradea. Avem un interes de a aduce evenimente mature în Oradea, așa cum a fost și Transylvania International Film Festival, care să vină cu un bagaj de cunoștințe și de expertiză destul de mare în orașul nostru. Având în vedere expertiza pe care o au, cu siguranță în următorii ani putem găsi orădeni care să se inspire din aceste lucruri și care pot veni cu anumite propuneri de evenimente în viitor care să fie organizate în Oradea„, a spus viceprimarul Florin Birta în deschiderea conferinței.

Trei zile de jazz la Sinagogă

Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune (APTOR) și Primăria Oradea, în colaborare cu Asociația Culturală Mono, organizează în Oradea prima ediție Ora Jazz Festival. ORA Jazz Festival este un festival internațional de jazz care dorește să transforme pentru trei zile Sinagoga Neologă Sion într-o scenă dedicată muzicii jazz și reprezentanților săi de elită. Muzicieni din Israel, Germania, Norvegia, Franța, Finlanda, Cehia, Canada, Olanda, China (Taiwan) și Austria vor prezenta cele mai noi proiecte ale lor în spațiul sinagogii, profitând de acustica și arhitectura unice ale locului.

Citeste si: Calendar Evenimente Oradea 2018

Ne bucurăm foarte mult că am găsit orașul Oradea. Noi de mult timp căutam un oraș, o locație în care să mai facem un eveniment. Noi organizăm Festivalul de Jazz de la Gărâna și Timișoara Jazz Festival. Avem o experiență de 22 de ani în organizarea de evenimente culturale și ne-am înțeles bine cu Asociația de promovare a turismului din Oradea și regiune de la început. Am ales luna septembrie pentru că este o lună în care toată lumea este deja în oraș și în momentul în care am intrat în sinagogă am știut clar că acesta este locul„, a spus doamna Simona Giura, înainte de prezentarea programului festivalului.

Numele festivalului a fost ales astfel încât să se identifice atât cu orașul Oradea cât și cu sinagoga, Ora fiind și un nume evreiesc de fetiță care înseamnă lumină, speranță și continuitate.

Am vrut să creăm un brand nou cu care localnicii să se identifice pe viitor și să se mândrească că este festivalul lor„, a adăugat doamna Simona Giura.

Festivalul are 21 de artiști invitați din zece țări și va fi prezentat de Marius Giura, directorul Festivalului de Jazz de la Gărâna. 

„Mă bucur foarte mult că am ocazia să cânt aici în sinagoga din orașul bunicilor mei și al tatălui meu cu o formație din Germania, pentru că m-am născut în Germania și locuiesc în Leipzig. A fost o surpriză mare când a sosit invitația și sunt foarte fericit că avem ocazia să cântăm într-un loc așa de frumos, la sinagogă”, a spus Robert Lucaciu, contrabasistul formației Arne Jansen Trio.

Nume de prestigiu pe afișul festivalului

Festivalul se va deschide vineri, 14 septembrie, cu recitalul lui Adam Ben Ezra. Contrabasistul israelian transformă fiecare concert într-un eveniment spectaculos: muzicii create la contrabas îi adaugă o combinație inteligentă de efecte și pedale, iar rezultatul este un concert intens, de fiecare dată unic.

Al doilea concert al serii va aparține muzicienilor germani de la Arne Jansen Trio. Liderul grupului, chitaristul Arne Jansen este deținătorul unui prestigios premiu ECHO Jazz. La Oradea va prezenta albumul „Nine Firmaments”, ce conține piese cu atmosferă mediteraneeană, compuse într-o călătorie prin Sudul Europei.

Prima zi de festival se va încheia cu Bansal Trio, grupul violonistei norvegiene de origine indiană Harpreet Bansal. Trioul celebrează 10 ani de activitate în acest an. Muzica lor este o invitație într-o călătorie printre lumini și umbre, seninătate, agitație și spiritualitate în mijlocul automatismului vieții urbane.

Sâmbătă, 15 septembrie, va începe cu „Cele 1001 de voci ale contrabasului” – recitalul solo al renumitului contrabasist francez Renaud Garcia-Fons.  Supranumit „Paganini al contrabasului”, Renaud Garcia-Fons nu se consideră un contrabasist, ci un artist al improvizației. Concertele lui sunt de fiecare dată evenimente remarcabile de creativitate și virtuozitate.

Va urca apoi pe scenă Grégory Privat Trio. Nominalizat la Victoires du Jazz 2015 la categoria „Revelația anului în jazz”, Grégory Privat și-a continuat an de an ascensiunea pe scena internațională de jazz. Pianistul, originar din Insula Martinica, a debutat la celebrul label ACT Music cu albumul  „Family Tree”, un tribut adus muzicii țării în care s-a născut. Alături de Chris Jennings la contrabas și Tilo Bertholo la baterie, Grégory Privat va aduce în sinagoga orădeană sonorități caraibe, sensibilitate muzicală și virtuozitate.

Seara se va încheia cu duoul finlandez Verneri Pohjola & Mika Kallio. Trompetistul Verneri Pohjola, o voce originală în spațiul jazzului nordic, cântă în duo cu bateristul Mika Kallio din 2008. Anul acesta au înregistrat primul lor album, Animal Image, inspirați de filmul cu același nume al regizorului Perttu Saksa, un documentar poetic despre relația oamenilor cu animalele și cu natura. Muzica se transformă în viziunea lor într-o punte emoțională ce leagă oamenii de animale. Concertul va fi însoțit de proiecția filmului.

Duminică, 16 septembrie, festivalul este gazda unuia dintre cei mai inovatori pianiști ai jazzului mondial. Norvegianul Bugge Wesseltoft aduce pe scena orădeană ultimul său album solo „Everybody Loves Angels” (ACT Music, 2017). Se spune despre Bugge Wesseltoft că este printre puținii pianiști care știu să facă tăcerea atât de sonoră. Albumul a fost înregistrat într-o catedrală din Lofoten, în nordul Norvegiei. Suntem nerăbdători să aflăm ce sonorități va imagina „vrăjitorul” nordic al pianului într-un loc aflat în sud-estul Europei.

Al doilea concert al zilei va fi susținut de Omer Klein Trio din Israel. Pianistul Omer Klein este un nume cu rezonanță în jazzul european, cu precădere pe scena germană, acolo unde concertează cel mai des. Este foarte apreciat pentru felul original în care îmbină ritmuri dintre cele mai diverse cu teme melodioase, romantice. La ORA Jazz Festival ne va prezenta cel mai nou album al trioului – Sleepwalkers, o viziune despre lumea în care trăim, transpusă în compoziții inspirate și improvizații energice.

Radio.string.quartet va încheia prima ediție a festivalului cu un concert sperăm memorabil. Două viori, o violă, un violoncel și o voce vor încerca să cânte despre ceea ce există între calmul începutului și tăcerea sfârșitului. „In Between Silence” este un proiect în care patru muzicieni virtuozi și-au dorit să concentreze și să redea cântecul vieții așa cum este ea – plină de haos, energie și frumusețe.

O parte din echipa ORA Jazz Festival are în palmares organizarea a două mari festivaluri de jazz în zona de vest a țării, Gărâna Jazz Festival și Timișoara Jazz Festival. Incluzând Oradea, un oraș cu istorie și cultură bogate, pe harta evenimentelor sale, ORA Jazz Festival speră să aducă muzica jazz mai aproape de pasionați și să câștige public nou pentru unul dintre cele mai libere genuri muzicale.

Ce înseamnă ca și buget organizarea acestui eveniment? Primăria Oradea, prin Asociația de promovare a turismului din Oradea și regiune va participa cu o sumă echivalentă a 30.000 de euro, ceea ce înseamnă exclusiv plata onorariului artiștilor care vor fi prezenți la acest eveniment. Toate celelalte cheltuieli, cele de promovare, organizare, etc., revin în sarcina partenerului nostru, Asociația Culturală Mono. Ne propunem cu astfel de asocieri pentru organizarea unor asemenea evenimente să deschidem viața culturală locală spre noi orizonturi în orașul nostrum și să aducem elemente de noutate„, a precizat viceprimarul Florin Birta.

Concertele se vor desfășura în Sinagoga Neologă Sion, Str. Independenței nr. 22, Oradea, începând cu ora 18:00.

Un număr de 750 de bilete sunt disponibile pentru toată perioada festivalului, respectiv 250 de bilete pentru fiecare seară. Prețul unui bilet pentru o zi este de 80 ron, iar al abonamentului 210 ron.

Biletele și abonamentele se pot achiziționa online de pe www.bilete.ro sau înaintea începerii primului concert al zilei, de la intrare.

Ne găsiți și pe Google News