Primarul Ilie Bolojan a susținut ieri, 14 februarie, o conferință de presă în care a prezentat principalele aspecte ale proiectul de buget al municipiului Oradea, proiect care a fost supus si aprbat în ședința Consiliului Local de azi.
”Veniturile totale ale bugetului local se ridică la suma de cca 225 milioane de euro, din care jumătate reprezintă veniturile spitalelor municipiului Oradea, respectiv aproximativ 113 milioane de euro. Așa cum știți, toate spitalele din municipiu se află în subordinea Consiliului Local. Din cele 112 milioane de euro care reprezintă veniturile bugetului local, 68 de milioane reprezintă veniturile proprii, iar diferența alte sume. Anul trecut am avut venituri proprii de 73 milioane euro. Anul acesta, pe lângă faptul că pierdem în mod net 5 milioane de euro, mai pierdem și creșterea pe care o aveam în fiecare an, care s-ar fi ridicat la 4,3 milioane de euro, deci în total avem o pierdere de peste 9 milioane de euro din veniturile proprii din cauza modificărilor aduse Codului Fiscal”, a spus primarul Ilie Bolojan în deschiderea conferinței de presă.
La veniturile proprii ale municipiului se mai adaugă cele 29 de milioane de euro, care reprezintă prelevările de la bugetul de stat, care în cea mai mare parte merg către învățământ și către sectorul asistenței sociale. Totodată, municipalitatea are contracte semnate pe fonduri europene în valoare de 12,3 milioane de euro, sumă ce va viza sectorul termoficare, apoi reabilitarea Casei Darvas la Roche și amenajarea Muzeului Masoneriei.
”Această sumă de 12,3 milioane de euro, din fonduri europene, va fi de cel puțin 4 ori mai mare până la finalul anului, proiectele aflându-se în această perioadă în diferite stadii de evaluare. Prin urmare, avem un buget care va fi rectificat de mai multe ori în acest an pentru a încorpora aceste noi contracte care urmează să fie semnate în lunile următoare”, a spus primarul.
Principalele cheltuieli ale bugetului local al municipiului Oradea
Principalele cheltuieli ale bugetului local sunt următoarele: cheltuieli de funcționare de 168 milioane euro din totalul de 225 milioane euro, din care cea mai mare parte sunt făcute de spitale; investițiile pe care Primăria Oradea le va face anul acesta se ridică la 56,4 milioane euro, din care 26,6 milioane euro reprezintă investițiile realizate din veniturile proprii ale orașului și 11,2 milioane euro – investiții prin bugetul de stat (cofinanțări la fondurile europene pe care bugetul de stat se angajează să le facă prin ghidurile de finanțare).
Referitor la modul în care se administrează spitalele orădene, primarul Ilie Bolojan a precizat: ”Țin să felicit conducerea spitalelor pentru că își propune să aloce pentru investiții 4,8 milioane de euro din veniturile proprii, în afara celor pe care le alocă municipiul sau pe care le câștigăm din bani europeni”.
Câteva observații asupra bugetului
Primăria Oradea a intrat pentru prima dată în parteneriat cu un liceu confesional, este vorba de Liceul Teologic Baptist Emanuel, unde urmează să fie construită o sală de sport destinată celor 1000 de elevi care învață aici. Valoarea acestei săli va fi de cca 600.000 de euro, sumă care va fi suportată jumătate de liceu și jumătate de Primăria Oradea.
De asemenea, municipalitatea vine cu propunerea ca în acest an să nu mai fie acordați bani pentru ONG-uri, fondurile urmând să fie alocate evenimentelor ocazionate de Centenarul Marii Unirii (reabilitarea unor grupuri statuare, realizarea mai multor statui, editarea unui manual cu istoria orașului Oradea, care va fi pus apoi la dispoziția tuturor școlilor, editarea unei cărți cu istoria județului Bihor) sau pentru recunoașterea activității unor persoane care au realizat lucruri notabile în Oradea sau pentru Oradea.
Datoria publică a Oradiei
”Anul viitor vom plăti în contul creditelor contractate în ultimii ani aproximativ 7 milioane de euro, sumă care corespunde unui grad de îndatorare de 10,25 % din veniturile proprii. E unul dintre cele mai mici grade de îndatorare din ultimii ani, ceea ce ne permite să contractăm credite pentru a cofinanța proiectele europene care urmează să fie derulate în municipiu, în anii următori”, a explicat primarul Ilie Bolojan.
Creditul contractat de la Banca Europeană de Investiții va fi operațional de anul viitor, tragerile putând fi făcute în intervalul 2019 -2020 -2021.
Foto: arhiva
Ne găsiți și pe Google News