Guvernul imprumuta 3 miliarde euro si indatoreaza tara pe 30 de ani. Explicatii halucinante
Economie

Guvernul imprumuta 3 miliarde euro si indatoreaza tara pe 30 de ani. Explicatii halucinante

România a împrumutat miercuri 3 miliarde de euro prin vânzarea de eurobonduri pe 7, 15 și 30 de ani, aceasta fiind cea mai mare sumă luată până acum la o singură ieșire pe piețele externe. Investitorii au subscris, în total, peste 7,2 miliarde de euro, cererea pentru obligațiunile României fiind foarte ridicată, în contextul unui climat extern favorabil, cu un interes ridicat al investitorilor pentru datoria unor state ca România.

Astfel, Guvernul a luat 1,15 miliarde euro prin titlurile pe 7 ani, 500 de milioane de euro prin vaanzarea celor pe 15 ani, iar cu cele pe 30 de ani 1,35 miliarde de euro, potrivit Bloomberg, citat de profit.ro.

Este pentru prima dată când România se împrumută pe 30 de ani în euro. Executivul a mai luat bani de pe piețele externe pe 30 de ani, dar prin vânzarea de obligațiuni în dolari.

Nevoia de bani a Guvernului este destul de ridicată, după ce în primele luni ale acestui an a împrumutat mai puțin de pe piața internă, inclusiv din cauza problemelor cauzate sectorului bancar de taxarea activelor, introdusă prin OUG 114.

interlink.ro

Imprumuturile la 7 si 15 ani sunt in jurul pretului pe care il plateste Grecia cu rating JUNK- GUNOI. Imprumutul la 30 de ani a fost mai scump, la 4.9% decat se imprumuta Grecia cu rating JUNK – GUNOI, explica Florin Cîţu

Dar costul acestor imprumuturi pentru romani nu inseamna doar dobanda. Nu. La cost adaugam si aprecierea euro fata de leu (sau invers, deprecierea leului fata de euro). Imprumutul de azi nu este un succes. Este un dezastru. Cea mai mare suma la costuri ingrozitor de mari. Romanii nu au vrut acest imprumut. Romanii nu au vrut sa plateasca aceste dobanzi„, a mai spus Florin Citu.

Ceea ce azi am luat din piață ne ajută să avem finanțare pentru cel puțin 6 luni. Într-o posibilă situație incomodă pe plan internațional ne asigură nouă stabilitate. Faptul că există interes pentru titluri de stat în euro înseamnă că există încredere pe termen lung”,  a sustinut Teodorovici la Digi24.

Ne găsești și pe Google News