Gojdu a fost mutat. Autoritatile se pregatesc de restaurarea monumentului
Stiri Oradea

Gojdu a fost mutat. Autoritatile se pregatesc de restaurarea monumentului

În cursul acestei săptămâni, (mai exact, ieri 08.02.2018 – n.r.), Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice Bihor a mutat statuia lui Emanuil Gojdu în Cetatea Oradea, unde urmează să fie restaurată, se anunta in comunicatul primariei

Prin fundație s-au solicitat serviciile unui expert atestat de Ministerul Culturii – sculptor-restaurator, fiind selectat sculptorul Ștefan Valentin din Alba Iulia în vederea evaluării și propunerii de conservare și restaurare a monumentului de for public.

Aceeasi fundatie care l-a ignorat pe Gojdu ani de zile si care, “probabil” a aflat de “protestul” ce urma sa aiba loc azi in Strandul Iosia, de Ziua lui Gojdu.

Statuia a fost mutata in Cetatea Oradea, in prezenta unui restaurator si depusa sub arcadele Corpului C, urmand ca toti aici sa inceapa procedura de conservare si apoi de restaurare

În prima etapă, statuia a fost evaluată, s-au prelevat probe biologice care se trimit la laborator în vederea luării celei mai bune decizii privind restaurarea. Depozitarea în spațiul Cetății este propice și nu se propun în această etapă alte intervenții, se așteaptă analizele de laborator. Conform raportului care va fi întocmit de expert, se vor lua toate măsurile de conservare.

După restaurare, statuia urmează să fie amplasată într-o locație provizorie din oraș, care urmează să fie stabilită în perioada următoare, până la finalizarea lucrărilor de reamenajare a Pieței Gojdu, unde va fi amplasată, așa cum am anunțat anterior”, a declarat Florin Birta, viceprimarul Municipiului Oradea.

Având în vedere că Fundația a preluat administrarea monumentelor de for public, acest demers de evaluare nu se oprește la statuia Gojdu, el privind toate statuile din inventarul domeniului public, care în funcție de compoziția artistică vor fi evaluate de experți atestați. Pentru fiecare monument se va întocmi un dosar ce va cuprinde fișa de evaluare, propuneri de conservare, restaurare și etapizare a lucrărilor în funcție de deteriorări.

Foto: bihon.ro

loading...