Gavrilă Ghilea: Strainii care sunt amendati pe teritoriul Romaniei, scapa de ele dupa ce parasesc tara
Politica

Gavrilă Ghilea: Strainii care sunt amendati pe teritoriul Romaniei, scapa de ele dupa ce parasesc tara

În această săptămână, deputatul PNL Găvrilă Ghilea a solicitat ministrului Finanţelor Publice, Eugen Orlando Teodorovici, explicaţii privind eficienţa schimbului transfrontalier de informaţii referitoare la încălcările normelor de circulaţie în vederea identificării conducătorilor auto contravenienţi, indiferent de statul membru în care este înregistrat automobilul.

În demersul său, parlamentarul bihorean a invocat Directiva nr. 2011/82 a Uniunii Europene, care a fost transpusă în legislaţia românească prin Legea nr. 5/2014, armonizare legislativă comform căreia conducătorii auto străini, domiciliaţi în state membre ale UE, care săvârşesc contravenţii la regulile de circulaţie pe teritoriul României, ar trebui să primească amenzile la domiciliul din respectivele state, comunicarea procesului-verbal de constatare şi a înştiinţării de plată urmând să se facă prin poştă, cu scrisoare recomandată cu conţinut declarat şi confirmare de primire

Cu toate acestea,  deputatul liberal i-apus în vedere ministrului de resort că „soldul amenzilor neîncasate de la cetăţeni străini, ca urmare a săvârşirii pe teritoriul României a unor contravenţii rutiere, este în creştere, privând administraţiile publice locale din ţară de o importantă sursă de venit”.

În acest context, parlamentarul PNL a solicitat să i se comunice cuantumul amenzilor de circulaţie neîncasate, aplicate pe teritoriul României unor contravenienţi rezidenţi în state UE, precum şi demersurile pe care le face ministerul în vederea recuperării acestora.

Stimate Domnule ministru,

Directiva nr. 2011/82 a Uniunii Europene a fost transpusă în legislaţia românească prin Legea nr. 5/2014, fiind adoptate unele măsuri pentru facilitarea schimbului transfrontalier de informaţii referitoare la încălcările normelor de circulaţie în vederea identificării conducătorilor auto contravenienţi, indiferent de statul membru în care este înregistrat automobilul.

Conform acestor armonizări legislative, conducătorii auto străini domiciliaţi în state membre ale UE, care săvârşesc contravenţii la regulile de circulaţie pe teritoriul României, vor primi amenzile la domiciliul din respectivele state.

Astfel, comunicarea procesului-verbal de constatare a contravenţiei şi a înştiinţării de plată ar urma să se facă prin poştă, cu scrisoare recomandată, cu conţinut declarat şi confirmare de primire.

Cu toate acestea, conform informaţiilor diseminate de mass media, soldul amenzilor neîncasate de la cetăţeni străini, ca urmare a săvârşirii pe teritoriul României a unor contravenţii rutiere, este în creştere, privând administraţiile publice locale din ţară de o importantă sursă de venit.

În acest context, vă rog să precizaţi care este, în prezent, cuantumul amenzilor de circulaţie neîncasate, aplicate pe teritoriul României unor contravenienţi rezidenţi în state UE, precum şi demersurile pe care le face ministerul pe care îl conduceţi în vederea recuperării acestora.

Solicit răspuns scris.

Vă mulţumesc!

                                                                                              Găvrilă Ghilea

                                                                                        Deputat PNL Bihor