Gavrila Ghilea: Guvernul prejudiciază interesele sutelor de mii de copii născuţi în ultimii cinci ani
Politica

Gavrila Ghilea: Guvernul prejudiciază interesele sutelor de mii de copii născuţi în ultimii cinci ani

Constatând că aplicarea prevederii din Legea educaţiei naţionale, conform căreia statul trebuia să acorde câte 500 euro, la naştere, fiecărui copil cetăţean român, în scop educaţional, este amânată sistematic de coaliţia de la guvernare, deputatul PNL Găvrilă Ghilea a adresat, în această săptămână, o întrebare pe acest subiect ministrului Muncii și Justiției Sociale, Lia – Olguța Vasilescu.

„Conform articolului 356 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, statul se obligă să sprijine dreptul la învăţare pe tot parcursul vieţii, prin acordarea sumei reprezentând echivalentul în lei a 500 euro, calculat la cursul de schimb leu/euro comunicat de Banca Naţională a României şi valabil la data plăţii, fiecărui copil cetăţean român, la naşterea acestuia, din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii”, susţine deputatul liberal.

Parlamentarul bihorean a mai precizat că, începând cu anul 2013, când trebuia să intre în vigoare, aplicarea actului normativ a fost prorogată succesiv, prejudiciindu-se astfel interesele sutelor de mii de copii născuţi în ultimii cinci ani cărora, prin Constituţie, trebuie să li se asigure dreptul la învăţătură şi a solicitat ministrului de resort să intreprindă demersurile necesare pentru alocarea în acest an, de la bugetul de stat, a sumelor necesare aplicării prevederilor articolului 356 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011.

Stimată Doamnă ministru,

Conform articolului 356 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, statul se obligă să sprijine dreptul la învăţare pe tot parcursul vieţii, prin acordarea sumei reprezentând echivalentul în lei a 500 euro, calculat la cursul de schimb leu/euro comunicat de Banca Naţională a României şi valabil la data plăţii, fiecărui copil cetăţean român, la naşterea acestuia, din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii.

Cu toate acestea, începând cu anul 2013, când trebuia să intre în vigoare, aplicarea actului normativ a fost prorogată succesiv, prejudiciindu-se astfel interesele sutelor de mii de copii născuţi în ultimii cinci ani.

Din aceste considerente, întrucât dreptul la educaţie este garantat prin Constituţie, vă rog să precizaţi, Doamnă ministru, ce demersuri veţi intreprinde pentru alocarea în acest an, de la bugetul de stat, a sumelor necesare aplicării prevederilor articolului 356 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011?

loading...