Gala ,,Antreprenor pentru Oradea” in semn de respect și apreciere pentru mediul de afaceri orădean. Cine sunt premiantii
Stiri Oradea

Gala ,,Antreprenor pentru Oradea” in semn de respect și apreciere pentru mediul de afaceri orădean. Cine sunt premiantii

In fiecare an, în data de 24 ianuarie, Primăria Municipiului Oradea împreună cu Agenția de Dezvoltare Locală Oradea SA. organizează Gala ,,Antreprenor pentru Oradea” in semn de respect și apreciere pentru mediul de afaceri orădean.

In cadrul acestui eveniment – Ediția 2020, sunt premiaţi cei mai importanți contribuabili la bugetul local al municipiului pe anul 2019. Topul este alcatuit prin insumarea valorilor vărsate către Bugetul local constant in taxe și impozite locale precum și 60% – cota parte din impozitul pe salarii, urmând ca in anul 2020 aceasta să se majoreze la 63%.

Anul acesta, Gala s-a ținut în incinta Cetății Oradea, eveniment la care au participat un număr de aproximativ 100 persoane – antreprenori din Oradea, reprezentanții celor mai importante companii din municipiu, investitori străini, dar și directori ai instituțiilor și companiilor publice din oraș.

Municipalitatea acordă o importanță deosebită tuturor contribuabililor la bugetul local, atât celor din mediul antreprenorial cât și persoanelor fizice, deoarece prin contribuțiile acumulate se realizează marile proiecte din Oradea. Toate investițiile in infrastructură, reabilitarea clădirilor, lucrări, reparații și alte proiecte care nu sunt realizate din fonduri europene se realizează din contribuțiile mediului de afaceri, respectiv ale cetățenilor de rând cărora municipalitatea dorește sa le mulțumească pe această cale.

În deschiderea evenimentului, Gala Antreprenor pentru Oradea, Alina Silaghi, directorul general al ADLO, a prezentat un Raport de activitate pe anul 2019, cuprinzând investițiile atrase in anul 2019, in parcurile industriale din Oradea, in valoare totală de 40.678.910 euro, in urma cărora se va ajunge la un număr total de 8.500 de locuri de muncă până în anul 2021. Directorul ADLO, a enumerat și proiectele realizate până in prezent, precum și cele inițiate si care se vor finaliza in 2020 printre care amintim inființarea unui Centru de dezvoltare educațională pentru tineret ”The Spot” care va avea ca Obiective principale atât dezvoltarea abilităților tinerilor prin educație integrată/orientare în carieră și va răspunde nevoilor acestora precum și a trainerilor.

Primarul Ilie Bolojan a luat cuvântul mulțumind tuturor că au onorat invitația la acest eveniment, precizând faptul că cea mai mare parte a bugetulului local e formată din taxele și impozitele pe venit și proprietăți pe care marii contribuabili și cetățenii le plătesc către municipalitate, dar și din impozitul pe salarii. ”Peste 40 mil. euro s-au incasat anul trecut de la firmele din Oradea, iar cu 10 mil. euro vom incasa in plus anul acesta. Vreau sa va multumesc pentru investițiile derulate in Oradea, dar și pentru locurile de muncă înființate, daca firmele se dezvolta si orasul se dezvolta, iar oamenii au castiguri mai bune. De anul acesta vor functiona internatele pentru tineri in scolile profesionale, care ar trebui sa intre in colaborare cu dumneavoastra, pentru a a dapta invatamantul profesional la cerintele firmelor. De anul viitor vom dezvolta un centru IT in cladirea fostului spital de neurologie, iar pe lângă Universitatea Oradea va funcționa și Centrul de transfer tehnologic cu toate dotările. In incheiere vreau sa imi cer scuze pentru disconfortul din trafic, dar având această oportunitatea de a accesa fonduri europene ar fi fost păcat să nu beneficiem de ea și sper să finalizăm cu bine toate aceste proiecte la care lucram. Vreau sa va mai anunt ca saptămâna viitoare se va demara licitația pentru legătura cu autostrada A3, cei 19 kilometri, pentru ca transportul mărfurilor să se facă mai facil in anii următori. Vă mulțumesc pentru tot sprijinul acordat. Un an bun va doresc, să auzim de lucruri bune pentru Oradea și pentru economia românească.

Invitatul special al Galei a fost Ministrul Fondurilor Europene dl. Marcel Boloș, care a luat cuvântul transmițând celor prezenți toate gândurile bune pentru anul 2020, și La mulți ani cu ocazia sărbătoririi Unirii Principatelor Române. Ministrul a ținut să felicite municipalitatea pentru organizarea acestui eveniment in fiecare an, in semn de respect și prețuire pentru marii contribuabili dar și pentru faptul că Oradea reprezintă un model European de absobție de foduri, un model European de economie și investiții, inaintând indemnul de a continua această tendință in strânsă colaborare intre mediul privat și autoritățile publice, intrucât aportul municipiului este semnificativ pentru țara noastră.

Viceprimarul Florin Birta a înmânat premiile primilor 10 contribuabili la bugetul local pe anul 2019, cu mulțumiri din partea municipalității, respectiv:

 1. PLEXUS SERVICES RO SRL
 2. FAIST MEKATRONIC SRL
 3. PLASTOR SA
 4. RCS & RDS SA
 5. CONNECTRONIX ROMANIA SRL
 6. H ESSERS SRL
 7. LOTUS CENTER SA
 8. TRANSILVANIA GENERAL IMPORT-EXPORT
 9. EBERSPAECHER EXHAUST TECHNOLOGY ROMANIA SRL
 10. NIDEC ORADEA SRL

În anul 2019, primii zece contribuabili au contribuit la bugetul local cu suma totală de 23.601.806 lei.

Alte 6 premii de recunoștință, cu mulțumiri din partea municipalității, au fost acordate de către viceprimarul Mircea Mălan, după cum urmează:

 1. Premiul pentru investiția anului 2019 în parcul industrial a fost acordat companiei – IWIS ENGINE SYSTEM din Germania, pentru o investiție in cee ace privește partea operațională (utilaje+dotări) de 9 milioane euro.
 2. Două premii de recunoștință s-au acordat firmelor care anul trecut au dat dovadă de responsabilitate socială, contribuind la proiectele comunității locale, prin implicare in proiecte sociale respectiv amenajarea unor spații verzi. Este vorba despre societatea VERNICOLOR SRL și REWINE.
 3. Premiu de recunoștință pentru cea mai inovativă investiție din anul 2019, societatea ATNOM SRL.
 4. Premiu de recunoștință pentru cea mai eco-friendly companie care și-a extins activitatea in Parcul Industrial, societatea DECITEX RO SRL.
 5. Un premiu special a fost acordat in cadrul proiectului Re-Patriot, pentru echipa PIAȚA 9, care reprezintă un exemplu de succes pentru românii repatriați care și-au inființat propria afacere in Oradea.
  Ştirile InfoOradea sunt şi pe Facebook sau pe Google News