Fundația People to People, organizație neguvernamentală înființată în anul 1999, furnizor acreditat de servicii sociale s-a implicat încă de la început în acordarea de sprijin și asistență persoanelor refugiate din Ucraina prin facilitarea extracției din zonele de risc, transport, cazare, transfer și sprijin în reglementarea statutului precum și sprijin pentru integrare în România cât mi ales prevenție și sprijin în situații de risc precum traficul de persoane.
În acest context anunțăm implementarea proiectului ”PEOPLE TO PEOPLE – Bihor for Ukraine (Oameni pentru Oameni – Bihor pentru Ucraina)” care se desfășoară în perioada 1 iunie -31 august 2022 și presupune următoarele două componente majore:
- Analizarea răspunsului comunității bihorene (instituții publice, societate civilă, persoane fizice etc.) la valul de refugiați ajuns în Bihor și la nevoile acestora. Această activitate presupune maparea actorilor implicați, resurse utilizate, rezultate obținute și mai ales motivația care a stat la baza acestei implicări. Astfel putem pune în context sprijinul acordat, modul cum societatea s-a coalizat și a cooperat ca răspuns la această criză. Înțelegerea acestei dinamici poate oferi un cadru pentru consolidarea răspunsului pe termen lung și transferarea experienței acumulate în sprijinirea cauzelor sociale locale și nevoile concetățenilor noștri din categorii vulnerabile – cum facem ca societatea civilă care s-a unit pentru a sprijini nevoile refugiaților să rămână unită în continuare pentru a ajuta la soluționarea problemelor sociale din județ?
- Facilitarea integrării persoanelor refugiate – unde am gândit o serie de activități care să contribuie la integrarea refugiaților ucraineni în România iar scopul este ca aceștia șă înțeleagă contextului socio-cultural din România și românii. Această înțelegere trebuie să fie reciprocă motiv pentru care vom include în aceste activități și cetățeni români- pentru o acceptare și o integrare mai ușoară, reducerea prejudecățiilor și discriminării.
Astfel pe lângă activitățile de socializare și interacțiune socială pozitivă vor fi organizate grupuri de consiliere și suport pentru refugiați. Cu ajutorul unui psiholog adulții ucraineni și copiii acestora vor fi sprijiniți în a înțelege și procesa traumele asociate contextului dificil în care se află – afectarea identității prin părăsirea locului natal, părăsirea altor membrii ai familiei, reducerea sentimentului de survivour guilt (vină a supraviețuitorului), dificultatea adaptării la o nouă societate și un nou stil de viață. Ședințele de consiliere pot contribui la dezvoltarea de persoane funcționale social, integrate în comunitate care se pot descurca pe termen lung fără sprijin din partea unor servicii sociale și fără a exista riscul ca acestea să intre în situații dificile precum a deveni victime ale traficului de persoane.
Pentru a participa la grupurile de consiliere– persoanele interesate pot apela numărul unic de la Centrul de Primire si Asistenta Refugiati Bihor – 0359.456.123 sau ne pot contacta pe restore@people2people.ro
Proiectul se desfășoară în perioada 1 iunie -31 august 2022 și este finanțat prin „Integration Program for Refugees”, un program înființat cu sprijinul Marii Britanii și a guvernului britanic, coordonat la nivel național de Federaţia Fundaţiile Comunitare din România – FFCR prin Fundația Comunitară Oradea.
Ştirile InfoOradea sunt şi pe Facebook sau pe Google News |