Front comun. 11 asociatii studentesti, din Oradea, cer parcare gratuită in fata centrului universitar
Stiri Oradea

Front comun. 11 asociatii studentesti, din Oradea, cer parcare gratuită in fata centrului universitar

Studentii cer parcare gratuitaÎn această dimineață, președintele Asociației Studenților Economiști din Oradea a înaintat o cerere spre Consiliul Local al Municipiului Oradea, în vederea realizării demersurilor necesare pentru a obține parcare gratuită pentru studenți, în fața campusului universitar.

Inițiativa semnată de Asociația Studenților Economiști din Oradea în colaborare cu alte 10 asociații studențești ale Universității din Oradea a fost semnata si sustinuta de studenți, indiferent de facultatea de care aparțin,militand împreună asupra unui scop comun, și anume obținerea parcării gratuite în fața centrului universitar.

Tinerii care au pus bazele acestui proiect, doresc să obțină facilitarea accesului gratuit doar pentru studenți la parcarea din fața campusului Universității din Oradea, amplasată pe strada Universității, respectiv de la Cimitirul Municipal Rulikowski până la pârâul Peța.

Membri asociațiilor studențești: Asociația Studenților Economiști din Oradea (ASEO); Asociația Studenților Ingineri Oradea (ASIO); Alumni Universitatea din Oradea; Asociația Studenților Creștini Ortodocși România (ASCOR); Asociația Studenților și Elevilor Basarabeni (ASEB); Asociația Studenților Farmaciști din Oradea (ASFO) ; Asociația Studenților la Psihologie Oradea (ASPO); Asociația Studenților Stomatologi din Oradea (ASSO); Association Internationale des Étudiants en Sciences Économiques et Commerciales – Oradea (AIESEC); Asociația Studenților Mediciniști din Oradea (ASMO);  Asociația Studenților Universității din Oradea (ASUO); Studenții membri reprezentanți în Senatul Universității din Oradea și Uniunea Studenților din Oradea (USO) și-au unit forțele militând împreună pentru a obține accesul gratuit la parcarea din fața universității. Aceștia au demarat o campanie de strângere de semnături desfășurată de la finele lunii precedente până în data de 22 martie 2017.

Prin acțiunea desfășurată, studenții au dovedit încă o dată că pot realiza tot ce își propun dacă se unesc și colaborează în vederea obținerii rezultatelor mult dorite. Aceștia au mers din sală în sală pentru a strânge semnăturile care atestă că și colegii lor doresc să folosească parcarea în mod gratuit. Deși munca nu a fost deloc ușoară, reușind într-un timp relativ scurt să acopere toate facultățile din incinta campusului, membri asociațiilor implicate au fost motivați de ai lor colegi care le-au mulțumit că fac asta pentru ei și i-au încurajat să continue demersul.

Președintele Asociației Studenților Economiști din Oradea, Adrian Abrudan, a fost desemnat reprezentant al acțiunii și implicit al studenților implicați în aceasta.  Pentru a informa municipalitatea despre nevoile pe care le au studenții, vineri, 24 martie 2017, acesta a înaintat o cerere spre Consiliului Local al Municipiului Oradea semnată de un număr de 1020 de studenți.

În vederea  susținerii demersului lor, membri asociațiilor studențești au formulat mai multe motive bine argumentate și întemeiate, prin care se explică necesitatea parcării gratuite pentru studenți.

Unul dintre motivele principale este deplasarea tinerilor studenți, care au domiciliul în orașele și comunele din județul Bihor, cu mașina personală spre unitatea de învățământ superior. Un număr ridicat de tineri se deplasează cu mașina personală, această acțiune generând venituri pentru municipalitate. 

Pentru a exemplifica cât mai bine problema supusă examinării, inițiatorii proiectului au venit cu cifre estimative, astfel au ajuns la un număr de 8252 de studenți care își desfășoară orele de curs în incinta campusului. Universitatea din Oradea oferă în campusul universitar aproximativ 130 de locuri de parcare, în timp ce municipalitatea nu oferă mai mult de 200 de locuri.

În acest moment, Universitatea din Oradea are un număr estimativ de 13.777 de studenți înscriși la studiile de licență, masterat și doctorat.

Prin aceste cifre reale, colectate din bazele de date ale universității și numărând efectiv locurile de parcare disponibile, studenții menționează că numărul de locuri de parcare din interiorul și exteriorul campusului sunt insuficiente pentru numărul de studenți menționat anterior.

De asemenea, tinerii consideră că facilitarea locurilor de parcare atât pentru studenții din județul Bihor cât și pentru cei din alte județe ar constitui un avantaj al Universității din Oradea pe care îl poate utiliza în campania de promovare din primăvara acestui an.

Un alt motiv invocat și menționat în cererea depusă spre examinare către Consiliului Local al Municipiului Oradea, reflectă faptul că un student nu dispune de resurse financiare considerabile, părinții fiind cei care îl răsplătesc, cu un autoturism, pentru efortul depus de a-și termina studiile superioare. Părintele este suportatorul efectiv al  costurilor de deplasare și întreținere. Studenții susțin faptul că și municipalitatea ar trebui să vină în sprijinul acestora, scutindu-i de plata parcării.

Având în vedere că Universitatea din Oradea nu dispune de circumstanțele și puterea financiară de a facilita suficiente locuri de parcare, din motivele menționate mai sus, studenții au înaintat cererea spre obținerea de locuri de parcare gratuite.

Rămâne de văzut care va fii răspunsul autorităților locale, însă tinerii speră să fie unul favorabil, având în vedere munca depusă pentru desfășurarea demersului.

  Ştirile InfoOradea sunt şi pe Facebook sau pe Google News