Foto/Video | Incompetenta sau dezinteres? 13,5 km de autostrada „muzeu” din Autostrada Transilvaniei, Nusfalau-Suplacu de Barcau, vor fi inaugurati in cateva saptamani
Stiri Oradea

Foto/Video | Incompetenta sau dezinteres? 13,5 km de autostrada „muzeu” din Autostrada Transilvaniei, Nusfalau-Suplacu de Barcau, vor fi inaugurati in cateva saptamani

Blestemul Autostrazii Transilvania continua si astazi, dupa mai bine de 20 ani de la demararea primelor lucrari incepute aici de Bechtel, iar CNAIR continua parca modul haotic in care compania americana lucra pe A3 inca din 2003.

Bechtel, inca de la inceput, pare sa fi planificat intregul proiect fara cap, pentru ca contractul a fost impartit in trei sectiuni numerotate de la 1 la 3 fiecare impartita in cate doua-trei loturi, notate de la a) la c). In total au fost opt loturi.

Absurd a fost faptul ca alegerea lotului pe care lucrarile urmau sa inceapa pare-se ca s-a facut aleatoriu. Loturile nu erau incepute in ordine, ci au fost alese loturi amplasate in diferite puncte ale autostrazii. Astfel in loc sa se plateasca cate o organizare de santier pentru doua loturi invecinate s-a ajuns sa fie achitate sume duble pentru organizari de santie la loturi disparate.

In 2009 Bechtel finaliza primii 42 de km muzeu din Autostrada Transilvaniei, iar anul acesta turcii de la Nurol, la aproape 15 ani de atunci, vor mai finaliza 13,5 km de autostrada muzeu dintre Nusfalau si Suplacu de Barcau.

Autostrada Transilvania autostrada muzeu 13,5 km

Asociatia Pro Infrastructura anunta ca borna de 1000 de km de autostrada, in Romania, va fi atinsa in cateva saptamani: „Turcii de la Nurol mai au doar cateva mici zone unde trebuie asternut stratul de uzura si facute finisajele. Sunt cu parapetele de protectie instalate pe mare parte din santier si s-au apucat si de marcajele rutiere.
E clar: chiar si cu o mobilizare lejera in stil estival, autostrada ar fi pregatita de trafic in vreo 3 saptamani. Dar nu vom putea circula la inceput de august deoarece, in ciuda insistentelor noastre publice reiterate timp de mai bine de un an de zile, oficialii Companiei Nationale Anti-Infrastructura din Romania s-au lalait nepermis de mult cu formalitatile birocratice necesare descarcarii provizorii de la sud de Suplacu de Barcau.

Imagini preluate  de la Asociatia Pro Infrastructura

Asadar la cei 995 de km de autostrada si drum expres aflati in exploatare la aceasta data in Romania, vom mai adauga cei 13,5 km pe care turcii de la Nurol ii vor finaliza in cateva saptamani, insa, chiar daca autoritatile vor clama prima mie istorica de km de autostrada, chiar daca ministrul Transporturilor va taia panglici si se va lauda, tot nu vom putea folosi acest tronson prea curand.

Iata mai jos o filmare, facuta de Marin Marian in 14 iulie 2023

Ne găsiți și pe Google News