Foto | Lucrarile la Centura Osorhei avanseaza, alaturi de reabilitarea drumului judetean Copacel – Osorhei
Stiri Bihor

Foto | Lucrarile la Centura Osorhei avanseaza, alaturi de reabilitarea drumului judetean Copacel – Osorhei

Mircea Mălan, vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor, a susținut astăzi, 22 iunie, o conferință de presă, în teren, la șantierul Centurii Oșorhei, alături de primarul comunei Oșorhei, Ioan Gligor, viceprimarul Mihnea Dumitreanu, Florin Talabă, reprezentant al firmei PORR, și Cristian Budurean, managerul de proiect din partea Consiliului Județean Bihor.

Lucrările la centură și la reabilitarea drumului județean 767 E, Oșorhei – Copăcel, au început în 14 februarie 2023. Stadiul fizic al lucrărilor a ajuns la 20%. Ambele fac parte din Lotul 1 în cadrul proiectului „Creșterea accesibilității pe drumurile județene în Zona Metropolitană Oradea”. Cel de-al doilea lot al proiectului cuprinde execuția Centurilor Sântandrei (5 km) și Nojorid (8,4 km), ambele în lucru, iar cel de-al treilea lot realizarea drumului Paleu – Biharia și Centura Biharia.

,,Traficul rutier este una dintre cele mai importante probleme ale județului nostru, iar acest trafic este deosebit de intens în zona metropolitană a orașului Oradea. Acesta este motivul pentru care Consiliul Județean Bihor a gândit mai multe proiecte pentru a descongestiona traficul rutier în această zonă metropolitană unde circulă zilnic zeci de mii de mașini. Se lucrează în prezent la Centura Oșorhei, la reabilitarea drumului de la Oșorhei la Copăcel, la drumul de legătură dintre Oradea și Nojorid, la Centura Sântandrei și la Centura Sânmartin. De asemenea, în licitație se află proiectul drumului de legătură Paleu – Biharia și Centura Biharia”, a declarat Mircea Mălan, vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor.

Lotul 1 prevede realizarea Centurii Oșorhei, care pornește din sensul giratoriu spre localitatea Cheriu, de pe centura Oradea, ocolește Oșorhei prin sud și se termină în sensul giratoriu de pe DN1, care face legătura cu localitatea Fughiu. Centura Oșorhei va avea 5,8 km lungime și are prevăzute două poduri mari peste râurile Bonar și Tășad și un pasaj suprateran peste calea ferată care leagă Oradea de Cluj-Napoca.

În cadrul aceluiași proiect se reabilitează cei 12,8 km de drum județean dintre Oșorhei și Copăcel. Aici lucrările presupun lărgirea drumului, amenajarea accesurilor la proprietăți, refacerea podețelor și demolarea și refacerea podului peste valea Sărand.

            Lucrările sunt executate de firma SC PORR Construct SRL, iar valoarea contractului pentru Lotul 1 este de 108.275.129,09 lei, fără TVA. Finanțarea va fi asigurată din fonduri externe nerambursabile, prin Programul Operațional Regional 2021 – 2027. Termenul de execuție este de 18 luni din momentul ordinului de începere a lucrărilor.

Ne găsiți și pe Google News