Foto | Colectarea separată a deșeurilor în școli, o nouă inițiativă a Primăriei Oradea, lansată cu succes. Scolile vor fi premiate
Stiri Oradea

Foto | Colectarea separată a deșeurilor în școli, o nouă inițiativă a Primăriei Oradea, lansată cu succes. Scolile vor fi premiate

„10 cu felicitări din colectarea separată în școli’’ este denumirea noului concurs lansat astăzi, în șase unități de învățământ din oraș, de către Primăria Oradea, Inspectoratul Școlar Bihor, SC ECO Bihor SRL și SC RER Vest SA.

Organizatorii doresc ca prin acest proiect să conștientizeze importanța reciclării și a colectării separate în mod corect a deșeurilor reciclabile, precum și dezvoltarea spiritului ecologic prin participarea efectivă la acest proces.

Acest concurs pune bazele colectării separate a deșeurilor în școlile din Oradea. Ne propunem, pe de o parte, să încurajăm copiii, elevii să practice colectarea separată și să îi sfătuiască pe părinți, pe prieteni să aplice principiile colectării separate, de a transforma școlile în unități de colectare separată și reciclare, iar pe de altă parte de a pune bazele colectării în Oradea pe cinci fracții. Este foarte important să conștientizăm populația despre acest proces deoarece în situația în care colectarea se face amestecat, deșeurile se contaminează între ele și nu mai devin o resursă, adică nu mai e un deșeu valoros care poate fi prin transformare utilizat la producerea altor deșeuri”, a menționat Adina Popa, director adjunct la Direcția Tehnică din Primăria Oradea.

Concursul lansat azi se va desfășura în prima fază pe o perioadă de șase săptămâni, în anul școlar în curs, în școlile: Szacsvay Imre, Nicolae Bălcescu, Lorantffy Zsuzsanna, Onisifor Ghibu, Mihai Eminescu și Oltea Doamna, urmând a fi reluat din septembrie în anul școlar 2023-2024 și în alte unități de învățământ din Oradea.

Pe parcursul celor șase săptămâni, o insulă ecologică digitalizată mobilă, care este pusă la dispoziție de organizatori, va fi transportată de la o școală la alta, cu un utilaj adecvat, aceasta urmând să fie garată câte cinci zile în curtea fiecărei școli.

Premiere între clase, dar și între școli

Dintre cele 6 școli participante, clasele câștigătoare vor primi câte un voucher cadou în valoare de 1000 lei. Departajarea dintre clasele concurente pe școli se  va realiza totalizând cantitatea de deșeuri colectate separat împărțite pe numărul elevilor, conform catalogului clasei.

Totodată se vor premia și școlile cu cele mai mari cantități de deșeuri reciclabile și biodeșeuri colectate. Se vor acorda trei premii, asigurate prin sponsorizare de către partenerii din proiect, primilor trei participanți, care colectează cea mai mare cantitate de deșeuri, astfel:

  • –           Locul  I – 9.000 lei; sponsorizat de SC Eco Bihor SRL;
  • –           Locul II –  7.000 lei; sponsorizat de RER VEST;
  • –           Locul III – 4.000 lei; sponsorizat de Primăria Municipiului Oradea.

Departajarea între cele șase școli concurente se va efectua totalizând cantitatea de deșeuri colectate separat, împărțite pe numărul total de elevi înscriși în unitățile școlare respective.

Pe lângă activitatea de conștientizare, din partea organizatorilor școlile vor primi o broșură cu mai multe activități practice pe tematica reciclării, pe care le pot desfășura cu elevii. 

De asemenea, fiecare clasă din școala participantă a fost dotată cu pubele de colectare pentru cele 5 fracții (plastic+ metal,hârtie,sticlă,biodeșeuri, rezidual).

Ne găsiți și pe Google News