Filarmonica de Stat Oradea deschide stagiunea 2021-2022
Cultura

Filarmonica de Stat Oradea deschide stagiunea 2021-2022

Filarmonica de Stat Oradea deschide stagiunea 2021-2022, miercuri, 15 septembrie, orele 19.00, cu un eveniment muzical ce cuprinde două dintre cele mai importante lucrări simfonice ale Romantismului: Concertul pentru vioară și orchestră în mi minor, op. 64 de Felix Mendelssohn-Bartholdy și Simfonia a V-a în do minor, op. 67 de Ludwig van Beethoven.

Concertul pentru vioară și orchestră în mi minor, op. 64 este una dintre ultimele lucrări ale compozitorului, bazându-se atât pe talentul de geniu al acestuia, cât și pe abilitățile sale componistice.

Lucrarea s-a născut din colaborarea lui Mendelssohn cu prietenul său, violonistul Ferdinand David, concertmaistru la Gewandhaus Orchestra Leipzig. Interpretată pentru prima dată în anul 1845, lucrarea îmbină armonios caracteristici ale Clasicismului, precum structura acesteia și forma fiecărei mișcări, cu trăsături și inovații romantice, cum ar fi intervenția anticipată a instrumentului solistic în introducerea concertului și unitatea armonică și melodică a celor trei mișcări. 

Concertul s-a bucurat de aprecierea publicului încă de la prima audiție și a intrat rapid în repertoriul violoniștilor, fiind considerat și astăzi unul dintre cele mai reușite concerte de vioară din toate timpurile.

Dacă prima parte a serii aduce în fața publicului un concert solistic, în continuare rolul de personaj principal va fi atribuit întregii orchestre care va interpreta Simfonia a V-a în do minor, op. 67 de Ludwig van Beethoven. Simfonia a V-a sau Simfonia „Destinului” este una dintre cele mai cunoscute lucrări de acest gen, faimă atribuită mai ales datorită motivului muzical din incipitul lucrării, supranumit „Motivul destinului”. O inovație șocantă a perioadei de tranziție dintre Clasicism și Romantism o reprezintă apariția bruscă și abruptă a motivului, fără a putea fi ascultată o parte introductivă. Chiar dacă această caracteristică a șocat lumea muzicală de la începutul secolului XIX, ulterior a devenit o marcă beethoveniană, utilizată frecvent în industria muzicală și de film. 

La pupitru îl vom avea pe îndrăgitul dirijor Romeo Rîmbu, profesor universitar în cadrul Facultății de Arte a Universității din Oradea și dirijor permanent al Filarmonicii de Stat din Oradea. Muzician complex, Romeo Rîmbu acoperă o arie largă a manifestării artistice, colaborând ca oboist cu diferite formaţii şi orchestre în România, Germania, Italia, Grecia, Spania, Franţa, Elveţia, fiind multiplu laureat al concursurilor naționale de specialitate. În ipostază solistică, se remarcă interpretarea Concertului pentru oboi şi orchestră de W. A. Mozart în celebra sală Musikverein din Viena.

În prima parte a serii, solist va fi violonistul Gabriel Croitoru. Acesta este unul dintre cei mai apreciați violoniști români și totodată profesor la Universitatea Națională de Muzică din București. Violonistul numără peste 1000 de apariții scenice în postură solistică sau alături de Cvartetul de Stat „Transilvan” al Filarmonicii „Transilvania” din Cluj-Napoca. Dinamismul solistului a putut fi observat atât pe scenele românești, cât și pe cele internaționale. Datorită profesionalismului său artistic, Gabriel Croitoru a primit în anul 2008 dreptul de a cânta pe vioara ce a aparținut lui George Enescu, aceasta datând din anul 1730. 

Biletele pentru concert s-au pus în vânzare pe platforma bilete.ro și la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat din Oradea.

Ne găsiți și pe Google News