Festivitate de absolvire la “Eminescu” (FOTO)
Educatie

Festivitate de absolvire la “Eminescu” (FOTO)

Lacrimi și emoții vineri pe scena Teatrului Regina Maria din Oradea. A fost ziua când absolvenții de la cele două linii de studiu, în limba română, respectiv maghiară, şi-au luat “la revedere” unii de la alţii, de la profesori, şi chiar de la şcoala pe care au frecventat-o timp de patru ani. Atât cadrele didactice prezente la eveniment, cât şi părinții, rudele ori cunoscuții absolvenților – care au umplut până la refuz Sala Mare a Teatrului de stat orădean – au împărtăşit emoţiile elevilor şi s-au bucurat alături de ei.  

Dacă în urmă cu 4 ani, adolescenţi fiind, păşeau cu emoţie pe poarta Colegiului, astăzi, tineri adulți în toată puterea cuvântului, încrezători în ei, dar mai ales în viitor, absolvenţii claselor a XII-a au păşit mândri pe scenă, aplaudaţi fiind de colegii mai mici şi sub privirile mândre ale profesorilor și a numerosului auditoriu.

Ceremonia a început la ora 8.45, pe treptele din fața Teatrului Regina Maria, cu poza de grup, când absolvenții au lansat spre cer baloane colorate – baloane care au dus cu ele dorinţele şi visele lor, în speranţa că acestea se vor îndeplini peste ani cu adevărat.

 Apoi, de la ora 9.00, într-un mod solemn, evenimentul a continuat pe scena Teatrului orădean, cu intonarea Imnului de stat al României, respectiv a imnului care simbolizează trediționala prietenie a tineretului studios de pretutindeni – “Gaudeamus igitur”. A urmat discursul d-nei director – prof. dr. Livia Muntean, cea care a fost și “moderatoarea” întregii festivități. Domnia sa a făcut o rememorare a frumoşilor ani petrecuţi de absolvenţi în Colegiul Naţional “Mihai Eminescu” din Oradea, ani în care au învăţat cu seriozitate şi sârguinţă, contribuind la prestigiul acestui lăcaş de învăţământ, exprimându-și certitudinea că România va rămâne pe mâini bune.

Trebuie spus că festivitatea organizată în onoarea  absolvenţilor promoţiei 2015-2019 a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” a fost gândită a se desfăşura pe două secţiuni: o primă parte dedicată absolvenţilor de la clasele cu profil umanist ( clasele a XII-a A, B, C, D şi H – ultima aparţinând de secţia maghiară, respectiv specializările filologie, jurnalism şi ştiinţe  socio-umane) şi o parte secundă – rezervată celor de la profilul real (clasele a XII-a E, F, G, I şi J- ultimele două de la secţia maghiară, mai exact specializările ştiinţe ale naturii şi matematică-informatică). Au fost prezenți alături de absolvenți (împărtășindu-le trăirile) și cei care i-au mentorat în toți acești 4 ani de liceu – diriginții lor, precum și cei doi directori adjuncți – profesorii Ioan Cadar și Eniko Hochhauser.

Un moment plin de emoţie a fost şi desemnarea şefilor de promoţie – trei la număr de data aceasta – o un lucru mai rar întâlnit – fiind vorba despre două eleve (Rîmbu Renata, respectiv Visky Miriam) și un elev (Domocoș George), la egalitate de puncte – media anilor de studiu fiind 9,99. Lor li s-au alăturat şi cei care au reprezentat cu cinste liceul la etapele județene și naţionale ale olimpiadelor şi concursurilor şcolare. Un loc aparte aici l-au avut aici elevul Biro Patrick Joshua (de la profilul de bio-chimie) – cel care a primit o Diploma de Excelență, fiind desemnat absolventul care a obținut cele mai numeroase distincții la etapele naționale ale olimpiadelor școlare pe întregul parcurs al liceului, precum și componenții Modus Vivendi – echipa de robotică a Colegiului, cu numeroase participări și premii obținute la competițiile de profil de anvergură regională sau națională.  Toţi aceştia au primit diplome de merit şi au fost premiaţi cu cărţi (aşa cum remarca directoarea liceului – “încercarea noastră ne a ne onora performerii este susţinută de Asociaţia părinţilor Eminesciana, precum şi de alţi statornici susţinători”) – printre care trebuie amintiți Libraria Cărturești ori un fost elev al Liceului – Ovi D. Pop.

Reflectând perfect realitatea multietnică şi multiculturală a urbei noastre, Colegiul Eminescu păstrează tradiţia celor două secţii – română şi maghiară. În consecinţă, doamna profesor Hochhauser Eniko, director adjunct al Colegiului a exprimat în limba maghiară câteva gânduri  absolvenţilor și părinților acestora – aparţinând acestei etnii. Şi cum bucuria este deplină atunci când este împărtăşită, au participat la această sărbătoare şi elevii claselor a XI-a, realizându-se simbolic o predare – preluare de ştafetă.

Au luat cuvântul în fața numerosului public prezent în Sala Mare a Teatrului Regina Maria din Oradea cei trei șefi de promoție, Daria Dorog (liderul team-ului eminescian Modus Vivendi), precum și Alin Malița (în calitate de reprezentant al umătoarei generații de absolvenți eminescieni). Nu se putea o încheiere mai potrivită pentru un aşa eveniment deosebit decât aceea de a da cuvântul părinţilor – gândurile  acestora prinzând glas prin vocea doamnei Alina Bonchiș (aici în dubla ei calitate: de președintă a Asociației Eminesciena, cât și aceea de parinte a unui proaspăt absolvent – Șerban Bonchiș din clasa a XII-a C) – al cărei discurs a impresionat auditoriul până la lacrimi.

La  finalul festivităţii, tuturor absolvenților li s-au adresat felicitări pentru rezultatele frumoase obţinute, cu  care şcoala se mândreşte, dorindu-li-se mult succes la Examanul de bacalaureat,  o vacanţă frumoasă şi mult mult noroc în viaţă, totul luând sfârșit cu o generoasă sesiune de foto-shooting.

Prof: Daniel Topala