Expozitie de obiecte din vremea parintilor si bunicilor nostri la Muzeul Cetatii Oradea (FOTO)
Cultura

Expozitie de obiecte din vremea parintilor si bunicilor nostri la Muzeul Cetatii Oradea (FOTO)

Roadele campaniei “Nu arunca trecutul. Adu-l la Muzeu!”, demarată pe 19 septembrie 2016, la inițiativa muzeografilor din Muzeul Cetății și Orașului Oradea, începe să dea roade.

Proiectul s-a bucurat de un real sprijin din partea orădenilor care au răspuns pozitiv inițiativei. Astfel, au fost încheiate peste 20 procese verbale de donație, însă mulți alți donatori au dorit să rămână anonimi.

În cadrul campaniei au fost adunate peste 800 de obiecte, de la sticle de sifon, de lapte, jucării, televizoare, radiouri, un cărucior de copii, unul de jucărie, carpete de perete, o mobilă de bucătărie, tablouri cu stema PCR și a României, steagul PCR și al României, tablou cu Ceaușescu, cartea “Omagiu”, uniformă pionier și elev, insigne, carnete UTC, PCR, cărți, reviste etc.

Pe 1 iunie, s-au deschis publicului larg două expoziții tematice: “Copilăria în Epoca de Aur”, respectiv “Magazinul Mixt”. Prima expoziție reunește obiecte care amintesc de copilăria anilor 70-80, fiind expuse o colecție impresionantă de jucării, manuale școlare, rechizite, diafilme, colecții de timbre etc. Va fi recreată atmosfera acelor vremuri și printr-o proiecție de de diafilme și filme din acea perioadă. A doua expoziție “Magazinul Mixt” este o întoarcere în trecutul bunicilor și părinților, în atmosfera sumbră a unei prăvălii sărăcăcioase.

Realizatorii celor două expoziții sunt: dr. Augustin Țărău și dr. Cristina Liana Pușcaș, muzeografi, respectiv Cristian Negru, bibliotecarul Muzeului Cetății și Orașului Oradea.

Expozițiile au fost amenajate la etajul II, Corp A al Palatului Princiar. In zilele de 2,3 și 4 iunie, programul de lucru este 10.00 – 19.00, luni, 5 iunie, este închis. În restul zilelor, taxa de vizitare este 5 lei adulți, 3 lei copii. Programul de vizitare de săptămâna viitoare este 9.00 – 17.00. 

Foto: Muzeul Cetății și Orașului Oradea