Expozitie de jocuri si jucarii la Muzeul Tarii Crisurilor din Oradea
Cultura

Expozitie de jocuri si jucarii la Muzeul Tarii Crisurilor din Oradea

Muzeul Ţării Crişurilor îi invită pe copii şi părinţi să participe la deschiderea a două expoziţii care sunt dedicate amatorilor de jocuri şi de jucării, eveniment care va avea loc joi, 22 noiembrie 2018, ora 12.00. Expoziţiile sunt un cadou al instituţiei noastre oferit orădenilor şi nu numai pentru sărbătorile de iarnă, care aduc întotdeauna bună dispoziţie şi recreere.

Expoziţia De-a copilăria. O incursiune în lumea fascinantă a jocurilor şi a jucăriilor este organizată în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor, Asociaţia Muzeul Jucăriilor din Bucureşti şi Plastor SA Oradea. În cadrul expoziţiei este prezentată o selecţie de peste 600 de piese din colecţia Asociaţiei, care în decursul anilor a strîns peste 15.000 de jucării. Acestea au fost fabricate în România sau în alte ţări (Germania, Anglia, Japonia, China, Ungaria, SUA, fosta URSS), între anii 1900-1980 şi reprezintă jucăriile cîtorva generaţii de copii din România. Păpuşi diverse, jucării reprezentînd animale, trenuleţe electrice, maşinuţe, trotinete din lemn, căluţ-balansoar, cărucioare de păpuşi, găletuşe de plajă, jocuri de societate – „Păcălici”, „Şah şi moară”, „Telefonul” -, avioane, tancuri etc., toate aceste jucării şi jocuri au povestea lor, „fiecare jucărie a fost martora unei emoţii, a unei lacrimi sau a unui vis împlinit şi (…) absolut toate jucăriile (…) au fost martorele unui zâmbet”. De asemenea, în această expoziţie vor fi expuse jucării fabricate la fabrica de jucării „Viitorul” (în prezent Plastor SA), cea mai mare fabrică de jucării din ţară după naţionalizarea sa şi pînă în 1990.

Expoziţia este însoţită de un film despre istoria jucăriilor, de aprox. 25 de minute, dublat în limba română.

Expoziţia Varsta de aur a seturilor LEGO (1970-1990)  este organizată în colaborare cu Consiliul Judeţean Bihor şi Asociaţia Brickenburg din Cluj-Napoca.

Asociația Brickenburg România este „o organizaţie non profit, axată pe hobby-ul de construcţii LEGO. Scopul acestei asociații, prin evenimentele și activitățile sale pe care le organizează și le coordonează, este acela de a pune în prim-plan educația non-violentă, aducând în atenția publicului rolul constructiv al acestuia, acela de a atrage adulții și copiii în activități care stimulează creativitatea, gândirea analitică, antrenează spiritul de echipă și observarea atentă a mecanismelor lumii în care trăiesc (…). Expoziţia de faţă cuprinde seturi realizate între anii 1970 şi 1990, cu patru teme principale, Oraşul, Cosmosul, Trenul şi Piraţii şi care vor fi expuse în vitrine. Ceea ce face mai interesantă această expoziţie este locul de joacă destinat celor care doresc să se aşeze şi să construiască cu ajutorul pieselor LEGO puse la dispoziţie de către Asociaţia Brickenburg în acest scop. Se acceptă grupuri de maxim 20 de persoane, doar pe bază de programare. Programările se fac la numărul: 0259/706101, de luni pînă vineri, între orele 10.00-15.00. Copiii care vor să participe la acest atelier de construcţii trebuie să aibă vîrsta mai mare de 5 ani.

La vernisaj vor fi prezenţi Cristian Dumitru şi Mihail Dumitru, fondatorii Asociaţiei Muzeul Jucăriilor, Ion Şereş, Director General al Plastor SA Oradea, precum şi Sever Alicu, ambasador al Asociaţiei Brickenburg pe lîngă T.L.G.

Invitat special la vernisaj este Mircea Pricăjan, redactor la Revista „Familia”, autor de cărţi pentru copii.

Expoziţiile răman la Muzeul Ţării Crişurilor pînă în 10 februarie 2019.

Preţul biletelor: 8 lei – adulţi; 4 lei – copii peste 4 ani, elevi, studenţi, pensionari. Intrarea este gratuită pentru copiii de pană la 4 ani, copiii din casele de asistenţă socială, veteranii de război, lucrătorii actuali şi pensionarii din reţeaua muzeistică naţională.

loading...