Exercitiu de simulare ISU Crisana, a unei situatii de urgenta in Cetatea Oradea
Stiri Oradea

Exercitiu de simulare ISU Crisana, a unei situatii de urgenta in Cetatea Oradea

Joi, 28 iunie a.c., începând cu ora 11.00, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana” al judeţului Bihor a organizat şi desfăşurat un exerciţiu tactic cu forţe mijloace de intervenţie, la Cetatea Oradea, în scopul pregătirii pentru misiunile de gestionare a diferitelor situaţii de urgenţă ce s-ar putea produce la acest obiectiv.  

          Potrivit scenariului, pe timpul activității de reabilitare a unuia dintre zidurile Cetății Oradea, în urma producerii unui cutremur, doi muncitori au rămas blocați sub un zid care s-a surpat, iar o a treia persoană a rămas surprinsă în turnul bisericii din incinta Cetății, fără a avea posibilitatea de a se autoevacua din cauza prăbușirii scării de acces în turn. Totodată, pentru a ridica gradul de dificultate a operaţiunii, scenariul a presupus și izbucnirea unui incendiu la acoperișul clădirii ce adăpostește muzeul, existând riscul propagării acestuia la întreaga construcție.

          Conform  planului activității, apelul prin Sistemul Unic 112 a fost primit în dispecerat la ora 11.00, moment în care, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor a alertat forţele şi mijloacele Detaşamentului 1 de Pompieri Oradea, subunitate în al cărei raion de intervenție se situează obiectivul menționat. 

Sosite la locul evenimentului, echipajele au procedat la organizarea operativă a intervenţiei pe sectoare, operaţiunile de căutare şi salvare a victimelor rămase captive sub zidul dărâmat, respectiv în turnul bisericii desfăşurându-se simultan cu acţiunile de localizare și lichidare a incendiului. 

          În cadrul acestui exerciţiu au fost angrenate trei echipaje de pompieri militari care au acţionat cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă, o autospecială de lucru la înălţime și cu autospeciala de descarcerare grea. 

          Principalele obiective urmărite prin desfăşurarea acestui exerciţiu au vizat:

  • testarea viabilităţii planului operativ de intervenţie la evenimente produse la astfel de obiective;
  • verificarea fluxului informaţional – decizional în astfel de situaţii de urgenţă;
  • verificarea căilor de acces şi a modului de funcţionare a instalaţiei de alimentare cu apă, a hidranţilor interiori şi exteriori, rezervei de apă pentru intervenţie, instalaţiilor speciale, dotării cu mijloace de primă intervenţie etc.;
  • verificarea nivelului de pregătire a echipajelor de intervenţie pentru căutarea /salvarea persoanelor din medii ostile vieții;
  • antrenarea personalului din conducerea obiectivului privind organizarea operaţiunilor de intervenţie, evacuare şi salvare, până la sosirea echipajelor de pompieri militari.
loading...