Eveniment la Spitalul Judetean Oradea:  Viața cu boala Parkinson – perspective și opțiuni
Stiri Oradea

Eveniment la Spitalul Judetean Oradea: Viața cu boala Parkinson – perspective și opțiuni

Cu ocazia lunii dedicate conștientizării bolii Parkinson, Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor, în parteneriat cu Spitalul Auxologico President și Asociația Filantropia Oradea, au organizat un eveniment dedicat pacienților cu boala Parkinson și aparținătorilor acestora.

Evenimentul a avut loc în data de 25.04.2023 la Spitalul Auxologico President și a avut ca scop conștientizarea cu privire la evoluția și simptomele acestei afecțiuni degenerative, dar și prezentarea diferitelor opțiuni de terapie și a practicilor de îmbunătățire a calității vieții pacienților. Acesta a întrunit specialiști din diferite domenii, precum neurologie, recuperare medicală și psihologie, care au abordat  diferite aspecte asociate bolii, precum evoluția medicală a bolii, variantele de tratament, creșterea calității vieții și recuperarea pacienților cu boala Parkinson, precum și implicațiile psihologice ale afecțiunii.

Evenimentul a debutat cu un cuvânt de început din partea domnului manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor, Dr. Gheorghe Carp. Acesta a vorbit despre importanța conștientizării bolii Parkinson și a subliniat intenția unei bune colaborări între Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor și Spitalul Auxologico President, pentru a veni în sprijinul pacienților cu această afecțiune.

A urmat prezentarea doamnei Zagavei Emilia-Paula, președinte al Asociației Bolnavilor de Parkinson și a Altor Afecțiuni Neurologice Degenerative “Sufletul Lalelelor”. Doamna Zagavei,  “poet, scriitor, pacient și președinte de asociație“ și “vocea pacienților”, după cum s-a descris cu propriile cuvinte, a povestit despre experiența personală cu boala Parkinson.

Președinte al Asociației Filantropia Oradea, domnul Pr. Laurențiu Lazăr, a abordat aspecte legate de boală din punct de vedere al împăcării cu sine și a adus în discuție centrul de zi al asociației, din Oradea.

Doamna Dr. Monica Sabău, medic primar neurologie și șefa Secției Clinice Neurologie I a Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor, a luat cuvântul și le-a vorbit pacienților și aparținătorilor despre aspectele medicale ale bolii Parkinson. Doamna doctor a explicat că boala Parkinson este o afecțiune degenerativă, progresivă a sistemului nervos. Aceasta se manifestă prin degradarea neuronilor de la nivelul trunchiului cerebral. Datorită pierderii acestor neuroni care produc dopamina, pacienții dezvoltă simptomele specifice bolii, având dificultăți din ce în ce mai mari cu mișcările controlate. Medicul a discutat despre dificultatea diagnosticării bolii, mai ales în fazele incipiente și a descris simptomatologia specifică, care include cunoscutele simptome motorii, precum tremor și rigiditate musculară, dar și simptome precum tulburări la nivelul sistemului digestiv și urinar, tulburări de somn, sau manifestări psihosomatice. Doamna doctor a descris și variantele de tratament, menționând faptul că în momentul de față se poate vorbi doar despre tratamentul simptomatic.

Dr. Giuliano Zebbelin, medic primar medicină fizică și reabilitare, împreună cu Dr. Gherle Anamaria, medic specialist recuperare medicală, din cadrul Spitalului Auxologico President, le-au vorbit pacienților  despre practicile de recuperare și reabilitare în cazul bolii Parkinson. Conform acestora, un rol foarte important în controlul simptomelor și în îmbunătățirea calității vieții pacienților o are efortul fizic, inclusiv dansul.

Doamna Delia Daniela Brânzaș, psiholog clinician în cadrul secției Clinice Neurologie I a Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor, a abordat impactul psihologic al bolii Parkinson. Aceasta a vorbit despre reacția la diagnostic a pacienților, deteriorarea cognitivă și psihologică și a evidențiat importanța psihologului pentru pacientul cu Parkinson.

Evenimentul s-a finalizat cu un atelier de kinetoterapie și tangoterapie, sub îndrumarea doamnei fiziokinetoterapeut, Ioana Franciuc și a doamnei instructor Valeria Mangra. Astfel, pacienții s-au bucurat de momente frumoase în care au dansat tango, dansul fiind o terapie recomandată pentru boala Parkinson.

Ne găsiți și pe Google News