Eficiența vaccinurilor. Care vaccin ofera protectie mai buna
Sanatate

Eficiența vaccinurilor. Care vaccin ofera protectie mai buna

Un studiu recent al Centrului american pentru Combaterea Bolilor (CDC) relevă faptul că americanii nevaccinați au o rata a mortalității din cauza COVID-19 de 11 ori mai mare decât cei vaccinați, odată cu apariția tulpinii dominante Delta.

De asemenea, studiul mai arată că persoanele vaccinate cu schemă completă au un risc de 10 ori mai mic de a ajunge la spital și o probabilitate de cinci ori mai mica de a se infecta.

În același timp, acest studiu arată și că eficiența vaccinurilor a scăzut moderat în perioada în care varianta Delta a devenit dominantă, în jurul datei de 20 iunie. Cu toate acestea, vaccinurile rămân foarte eficiente în special în prevenirea spitalizării și a decesului din cauza COVID-19, transmite CNCAV.

Un alt studiu, facut in Israel, de aceasta data, a comparat ratele de infectare după vaccinare cu ratele de reinfectare. Cercetătorii au obținut datele din baza de date Maccabi Healthcare Services, din Israel.

Imunitatea naturală și vaccinarea pot oferi cea mai bună protecție

Analiza a indicat faptul că persoanele care nu au avut niciodată infecția și au fost vaccinate în ianuarie sau februarie 2021 au o probabilitate de până la 13 ori mai mare de a contracta virusul decât cele care au avut deja infecția.

Cercetătorii au comparat, de asemenea, ratele de reinfectare în rândul persoanelor care au avut o infecție confirmată cu SARS-CoV-2, dar erau nevaccinate, și persoanele care au avut infecția dar au primit o doză de vaccin Pfizer-BioNTech.

Rezultatele au arătat că pentru grupul nevaccinat a fost de două ori mai posibil să contracteze din nou infecția, comparativ cu cei care au primit o doză de vaccin.

Constatările studiului par să indice o protecție sporită a imunității naturale față de imunitatea conferită de vaccin. Acest lucru se poate datora unui răspuns imun mai extins la proteinele SARS-CoV-2, comparativ cu activarea imună oferită de vaccin, sugerează cercetătorii.

În plus, cei cu imunitate naturală prezintă o protecție suplimentară împotriva variantei Delta când li se administrează o singură doză de vaccin, conform studiului.

Alte două studii citate de CDC arată că scăderea eficienței vaccinurilor este mai marcantă la persoanele mai în vârstă, cu mențiunea că aceste persoane au fost prioritizate pentru vaccinare la începutul campaniei, iar efectul observat ar putea fi o combinație între scăderea eficientei în timp, răspunsul mai slab la vârste înaintate și alte variabile neluate în calcul.

Cu toate acestea, nivelul general de protecție împotriva spitalizării pentru COVID-19 a rămas ridicat, la 86%. Vaccinurile au fost 89% (85% până la 92%) eficiente în prevenirea internărilor COVID-19 în rândul adulților cu vârsta sub 75 de ani, și 76% (64% până la 84%) eficiente în cazul persoanelor peste 75 de ani.

Ne găsiți și pe Google News