Duminică, Primăria Oradea s-a colorat în roz în semn de solidaritate cu femeile suferinde de cancerul de sân
Diverse

Duminică, Primăria Oradea s-a colorat în roz în semn de solidaritate cu femeile suferinde de cancerul de sân

Având în vedere că în România sunt diagnosticate în fiecare an între 6.500 și 10.000 de noi paciente cu cancer de sân, pentru a contribui la creşterea gradului de conştientizare asupra importanţei prevenţiei şi depistării la timp a cancerului la sân, organizaţia de femei a PNL, în colaborare cu Centrul de radiologie şi diagnostic „Transilvania Imagistică”, Spitalul Pelican și Centrul Oncologic, desfășoară și în acest an, pe tot parcursul lunii octombrie, o serie de evenimente care au început duminică, 1 octombrie, de Ziua mondială de luptă împotriva cancerului la sân.

Duminică seara, Primăria Oradea s-a colorat în roz,  în semn de solidaritate și empatie cu femeile care se confruntă ori s-au confruntat cu această boală, dar și pentru a atrage atenția orădenilor de pericolul pe care îl prezintă acest cancer, care ucide în continuare, un număr mare de femei. Doar anul trecut, în 2016, în Bihor, 244 de noi femei, au primit cumplitul diagnostic.

În luna octombrie, vom distribui pe stradă, în piețe și în alte locuri publice, 1.000 de fluturaşi informativi, pe baza cărora, femeile vor beneficia de consultaţie gratuită şi  reducere la costul mamografiei sau ecografiei mamare la partenerii noștri privați. Cele care se vor prezenta la Centrul oncologic, vor fi consultate gratuit și vor primi bilet de trimitere pentru o mamografie sau ecografie gratuită, la un centru medical din oraș, în limita fondurilor alocate.

Citeste si:  Tot ce ai nevoie să știi despre promoția The Lucky Ride Mr Bit

 La distribuirea fluturașilor, doamnele liberale atrag atenţia femeilor, asupra importanţei monitorizării stării de sănătate, pentru că 70% dintre cancerele la sân au fost depistate prin autopalpare. Dacă o femeie se prezintă la medic în stadiul 4, supraviețuirea la 5 ani este de sub 15%, iar dacă acestea se prezintă în stadiul 1, supraviețuirea este de peste 90%.

Seria de evenimente va fi completată cu o dezbatere publică care va avea loc în ultima săptămână a lunii octombrie la Primăria Oradea, la care vom invita specialiști în oncologie, imagistică, ginecologie, nutriție și psihologie, care vor oferi informații practice șivor răspunde întrebărilor femeilor care vor participa.

Partidul Național Liberal susține prevenția în sănătate și a inițiat o lege în acest sens, pentru care milităm să fie adoptată de Parlament cât de curând, dar e important ca fiecare să conștientizeze importanța controlului periodic la medic.

Prea multe femei primesc încă diagnosticul cumplit de cancer la sân,  de col (144 în 2016 în Bihor), uterin (136 în 2016) sau de piele (128 în 2016). În total, în Bihor au fost diagnosticate 2.553 de cazuri noi de cancer, femei și bărbați, adică 7 cazuri noi pe zi! La sfârșitul anului, erau înregistrați 14.753 de bolnavi de cancer în județul Bihor. În România, în 2016, s-au înregistrat 6.500 de cazuri noi de cancer la sân, numărul total al femeilor care suferă de această maladie fiind aproximativ 65.000. Prevenția este esențială, adoptarea unui stil de viață sănătos și activ de asemenea,  iar femeile, sunt răspunzătoare, în cele mai multe situații, de starea de sănătate generală a familiei.

Citeste si:  Tot ce ai nevoie să știi despre promoția The Lucky Ride Mr Bit

Femeile trebuie să conştientizeze incidenţa mare a cancerului la sân, dar și că, depistat la timp, acesta se poate trata și chiar vindeca! „Du-te să-ți spună medicul că ești bine”, este mesajul general transmis de femeile liberale.

Ne găsiți și pe Google News