Duminica a avut loc, la Sinteu, “Sărbătoarea Cartofului” (FOTO)
Stiri Bihor

Duminica a avut loc, la Sinteu, “Sărbătoarea Cartofului” (FOTO)

Duminică s-a desfășurat la Șinteu cea de-a 18-a ediție a festivalului ”Sărbătoarea Cartofului”, eveniment cultural și gastronomic de tradiție a comunității slovace, dar și a Țării Bihorului. Consiliului Județean Bihor, partener prin Centru Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii și Fundația Euroregională Bihor – Hajdú-Bihar a fost reprezentat de vicepreședintele Traian Bodea, informeaza Consiliul Judetean Bihor

În afară de concursurile obișnuite ale festivalului, noutatea a fost reprezentată că preparatele din cartofi au putut fi degustate gratuit, dar organizatorii au avut o inițiativă de natură caritabilă, pe masa cu bunătățile culinare s-a regăsit o cutie unde au putut fi donați bani pentru Spitalul Clinic ”Dr. Gavril Curteanu” – secția Oncologie și Hematologie pediatrică.

Cartoful nu este sărbătorit din întâmplare în această regiune a ţării. În Şinteu sunt cultivate cu cartofi aproximativ 200 de hectare de teren, iar, potrivit organizatorilor evenimentului, gustul acestor cartofi este uşor de recunoscut, în comparaţie cu al celor din alte zone.

De altfel, zona Şinteu este propice dezvoltărilor culturilor de cartofi, lucru ce a şi inspirat sărbătoarea. Aceasta s-a desfăşurat pentru prima dată în 1996, în urma unei inţiative a preşedintelui de atunci al organizaţiei locale a Uniunii Democratice a Slovacilor şi Cehilor din România, Ştefan Calamar.

Foto: CJ Bihor