DSP Bihor avertizeaza: Medicii de familie trebuie sa informeze femeile despre cancerul de col uterin
Sanatate

DSP Bihor avertizeaza: Medicii de familie trebuie sa informeze femeile despre cancerul de col uterin

Conform Ordinului M.S. nr. 1020/04.09.2017 “Cabinetele de medicină de familie au obligaţia participării la subprogramul de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, pentru activitatea de informare şi consiliere a femeilor, conform prevederilor art. 89 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.”

          Astfel, dacă până în prezent implicarea medicilor de familie, prin activităţi de informare/consiliere a femeilor pentru depistarea precoce a cancerul de col uterin, a fost variabilă, din această lună devine obligatorie şi prin efectul legislaţiei menţionate. Pot beneficia de testare citologică gratuită în cadrul screeningului pentru cancerul de col utern, o dată la 5 ani, femeile cu vârsta cuprinsă între 25 şi 64 ani.

          D.S.P. Bihor a comunicat medicilor de familie obligaţiile ce le revin pentru conformarea la prevederile noului act normativ. Astfel, medicii de familie care nu sunt înscrişi într-o reţea de screening (sau nu şi-au actualizat contractul pentru servicii de informare/consiliere în cursul anului 2017) trebuie să se adreseze la una dintre cele două reţele Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea sau Spitalul Pelican Oradea.

Citeste si: Amplă acțiune de informare a populației din Oradea cu privire la prevenția cancerului de col uterin, în cadrul campaniei ”Protejează-i aripile!”

În prezent sunt înscrişi într-o reţea de screening, şi au un contract actualizat,  165 medici de familie (mai puţin de jumătate din medicii aflaţi în relaţie contractuală cu CAS Bihor). Am solicitat acestor medici continuarea activităţilor de informare/consiliere pentru asigurarea participării tuturor femeilor eligibile din lista proprie la testarea citologică Babeş-Papanicolau.

D.S.P. Bihor va evalua în perioada următoare medicii de familie privind activitatea de informare şi consiliere a femeilor în vederea participării la screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin.  

  Ştirile InfoOradea sunt şi pe Facebook sau pe Google News