Directia Economica din Primaria Oradea a prezentat bugetul pe 2018. Ce investitii vor avea loc
Stiri Oradea

Directia Economica din Primaria Oradea a prezentat bugetul pe 2018. Ce investitii vor avea loc

Directorul executiv al Directiei Economice din Primaria Oradea, Eduard Florea impreuna cu directorii adjuncti Nadia Has si Sorin Iacob au sustinut azi, 19 ianuarie 2018, o conferinta de presa privind bilantul de activitatea al Directiei Economice pe anul 2017, dar si detalii importante privind bugetul pe acest an.

Planul de buget pentru anul 2018 este de 985.590.480 lei cu o scadere procentuala de 6% fata de bugetul anului 2017, scadere datorata in principal faptului ca salariile profesorilor nu se mai regasesc inbugetul municipiului, deoarece nu se mai platesc din bugetul orasului, dar si datorita reducerii impozitului pe venit de la 16% la 10%, care face ca bugetul local sa piarda o suma importanta de bani prin reducerea impozitului pe salarii.

Anul 2017 – un an cu multe modificari legilative

In deschiderea conferintei de presa, directorul executiv al Directiei Economice din Primaria Oradea, Eduard Florea a facut o scurta prezentare a anului ce tocmai a trecut: ”Anul 2017 s-a desfasurat sub impactul modificarilor legislative, predictibilitatea fiscala lipsind de cele mai multe ori in acest an. Cu toate aceste au existat mai multe puncte bune, printre care se numara: modul in care am reusit sa inchidem executia fiscala; modul in care gestionam datoria publica, reusind sa reducem soldul cu 20 milioane de euro; incheierea contractului de finantare cu BEI care are cele mai mici costuri de imprumut pentru autoritatile locale; sprijinul financiar nerambursabil de 15 milioane de lei venit din partea Guvernului, introducerea Directiei Patrimoniu Imobiliar in structura primariei”.

In continuare directorul adjunct Nadia Has a prezentat in ce a constat activitatile Directiei Economice in anul 2017, dar si sinteza executiei bugetare, bugetul local pe 2017 care a fost de 739.482.220, din care executat 656.847.906 lei, gradul de realizare a veniturilor in 2017 – 88,83%, gradul de realizare a investitiilor in 2017 – 63%, cheltuieile operationale in 2017 , situatia datoriei publice, dar si cum a fost evaluata Oradea de agenţia in-ternaţionala Fitch Rating, ”care si in anul 2017 isi pastreaza aceasi viziune fata de performantele financiare robuste ale municipiului Oradea”.

Nadia Has a mai precizat ca in 2017 s-au facut un numar de 16 rectificari ale bugetului local, rectificari care au fost necesare fie datorita diverselor modificari legislative care au vizat salariile, fie descentralizarii cheltuielilor scolilor sau gestionarii datorie publice.

Fluctuatii ale masei impozabile

Directorul adjunct Sorin Iacob a prezentat modul in care au fost administrate in anul 2017 creantele fiscale atat in cazul persoanelor fizice, cat si in cazul persoanelor juridice, care au fost facilitatile fiscale acordate investitorilor, situatia restantierilor.

Sorin Iocob a precizat: ”In ceea ce priveste masa impozabila se observa o crestere a numarului de cladiri, crestere datorata achizitiilor de la dezvoltatorii locali, dar si aparitiei cladirilor mixte. O crestere fantastica se observa la mijloacele de transport, mai ales a celor second –hand. In ceea ce priveste evolutia terenurilor, observam o crestere a suprafetelor din categoria agricol in detrimentul suprafetelor declarate curti-constructii. In ceea ce priveste modul de incasare al impozitelor si taxelor, ne dorim ca in anul 2018 sumele incasate prin caserie sa scada, iar cele incasate prin celelalte mijloace moderne sa creasca”.

Obiective pentru anul 2018

In finalul conferintei de presa, directorul executiv al Directiei Economice din Primaria Oradea, Eduard Florea a prezentat principalele obiective pentru anul 2018:

  • imbunatatirea relatiei cu contribuabilii
  • suplimentarea personalului din ghisee in anumite intervale orare
  • implementarea unui automat (ATM) de plati easy/self-pay
  • implementarea unui sistem de coduri de bare pe facturi si documente cu informatii de plata
  • promovarea mijloacelor de plata online (Campanie pentru plata online)
  • actiuni concentrate in cazul societatilor aflate in insolventa si care detin bunuri imobile
  • verificari privind corecta declarare a categoriile de teren
  • semnarea unui nou contract cu BEI pentru 14 milioane euro
  • selectia noilor membri ai Consiliilor de Administratie la Termoficare Oradea SA si monitorizarea activitatii membrilor CA prin indicatori de performanta
  • coordonarea activitatii ordonatorilor tertiari de credite
Primaria Oradea continua investitiile si in anul 2018

In anul 2018, Primaria Oradea are in vedere continuarea urmatoarelor investitii: Restaurarea Casei Darvas – La Roche, consolidarea si refacerea versantului in Gradina Publica Dealul Ciuperca, reabilitarea sistemului de termoficare urbana – etapa II, Amenajare str. Vasile Alecsandri, Programul de reabilitare al fatadelor imobilelor din Centrul Istoric (Palatul Stern, Palatul Moskovits Miksa, Palatul Apollo, Vulturul Negru, str. Republicii nr. 13, Casa Poynar, etc.), construirea podului peste raul Crisul Repede intre str. Plevnei si str. Szigligeti Ede, amenajarea Parcului Sportiv Salca III, reabilitare str. Barcaului si realizarea giratiei str. Onestilor, introducere utilitatilor si constructie drumuri Cartierul Ceyrat, plata in rate a sistemului informatic integrat pentru citirea si managementul contoarelor de energie termica, plata in rate a parcajelor supraetajate zona Tribunalului Bihor si decongestionarea traficului rutier in euroregiunea Bihor – Hajdu-Bihar prin realizarea unui drum rapid de legatura.

  Ştirile InfoOradea sunt şi pe Facebook sau pe Google News