Descoperire istorica în domeniul energiei de fuziune nucleară: „Sfântul Graal” al fuziunii, poate fi într-adevăr atins
Extern

Descoperire istorica în domeniul energiei de fuziune nucleară: „Sfântul Graal” al fuziunii, poate fi într-adevăr atins

O descoperire majoră a fost anunțată de oamenii de știință din SUA în cursa pentru recrearea fuziunii nucleare similara celui din Soare

Fizicienii americani au incercat sa utilizeze aceasta tehnologie de zeci de ani, deoarece promite o sursă potențială de energie curată, aproape nelimitată.

Marți, cercetătorii au confirmat că au depășit o barieră majoră – producând mai multă energie intr-un experiment de fuziune decât a fost introdusă.

Dar experții spun că mai este ceva de parcurs înainte ca fuziunea să devină case.

Experimentul a avut loc la National Ignition Facility de la Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL) din California.

Directorul LLNL, Dr. Kim Budil, a spus: „Aceasta este o realizare istorică… în ultimii 60 de ani, mii de oameni au contribuit la acest efort și a fost nevoie de o viziune reală pentru a ne aduce aici”, potrivit BBC

Fuziunea nucleară este descrisă ca „Sfântul Graal” al producției de energie. Este procesul care alimentează Soarele și alte stele.

Funcționează luând perechi de atomi de lumină și forțându-i împreună, creaza această „fuziune” eliberand multă energie.

Este opusul fisiunii nucleare, în care atomii grei sunt despărțiți. Fisiunea este tehnologia utilizată în prezent în centralele nucleare, insa procesul produce și o mulțime de deșeuri care continuă să emită radiații pentru o lungă perioadă de timp. Poate fi periculos și trebuie depozitat în siguranță.

Fuziunea nucleară produce mult mai multă energie și doar cantități mici de deșeuri radioactive de scurtă durată. Și, important, procesul nu produce emisii de gaze cu efect de seră și, prin urmare, nu contribuie la schimbările climatice.

Dar una dintre provocări este că forțarea și menținerea elementelor împreună în fuziune necesită temperaturi și presiuni foarte ridicate. Până acum, niciun experiment nu a reușit să producă mai multă energie decât cantitatea introdusă pentru a-l face să funcționeze.

Cât de aproape este un viitor alimentat de fuziune?

Cantitatea de energie pe care au generat-o în acest experiment este mică – doar suficientă pentru a fierbe câteva ibrice. Dar ceea ce reprezintă este uriaș.

Promisiunea unui viitor alimentat de fuziune este cu un pas mai aproape. Dar mai este un drum lung de parcurs înainte ca acest lucru să devină realitate.

Acest experiment arată că știința funcționează. Înainte ca oamenii de știință să se poată gândi măcar să-l extindă, trebuie repetat, perfecționat, iar cantitatea de energie pe care o generează va trebui să fie crescută semnificativ.

Acest experiment a costat miliarde de dolari – fuziunea nu este ieftină. Dar promisiunea unei surse de energie curată va fi cu siguranță un mare stimulent pentru depășirea acestor provocări.

Cum functioneaza tehnologia de „fuziune”

Se punune o cantitate mică de hidrogen într-o capsulă de dimensiunea unui boabe de piper, apoi, un puternic laser cu 192 de fascicule este folosit pentru a încălzi și comprima hidrogenul.

Laserul este atât de puternic încât poate încălzi capsula la 100 de milioane de grade Celsius – mai fierbinte decât centrul Soarelui și o poate comprima de peste 100 de miliarde de ori mai mult decât atmosfera Pământului.

Sub aceste forțe, capsula începe să explodeze, forțând atomii de hidrogen să fuzioneze și să elibereze energie.

Acesta este un progres de când oamenii de știință obișnuiau să spună 50-60 de ani ca răspuns la această întrebare.

Unul dintre principalele obstacole este reducerea costurilor și creșterea producției de energie.

Ne găsiți și pe Google News